23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvijanovićeva na liturgiji i parastosu u Solunu

SOLUN – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović danas je u Solunu prisustvovala liturgiji i parastosu koji su, povodom obilježavanja 100. godina od proboja Solunskog fronta, služili patrijarsi srpski Irinej i vaseljenski Vartolomej. 

Odavanju počasti poginulim srpskim borcima koji su sahranjeni na vojničkom groblju na Zejtinliku prisustvovali su mitropolit neapoljsko-stavropoljski Varnava i drugi crkveni velikodostojici, zvaničnici Srbije i Grčke, te predstvanici ustanova, boračkih i drugih organizacija iz regiona.

Cvijanovićeva je ocijenila da je proboj Solunskog fronta jedan od najslavnijih trenutaka srpske istorije, te da je ova bitka simbol velike požrtvovanosti srpskog naroda koja će zauvijek ostati upisana u istoriji čovječanstva.

Ona se zahvalila mitropolitu Varnavi i guverneru Centralne Makedonije Apostolosu Cicikostasu na podršci i organizaciji pomena na vojničkom groblju na Zejtinlik, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

„Zajedno sa bratskim grčkim narodom podsjetimo na hrabrost, snagu i vjeru srpskih junaka koji su svom narodu donijeli slobodu i, zajedno sa savezničkim vojnicima, izvojevali veliku pobjedu u Prvom svjetskom ratu“, rekla je Cvijanovićeva.

Proboj Solunskog fronta, u svjetskoj istoriji nazvanog i Makedonski front, počeo je 15. septembra 1918. godine u 5.30 časova kada su, poslije višečasovne vartiljerijske pripreme, u napad krenule divizije prvog ešalona Druge armije pod komandom vojvode Stepe Stepanovića na frontu Sušica – Soko dugom 17 kilometara.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se