15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Chrome prihvata verifikaciju preko otiska prsta radi poboljšane sigurnosti

Tim, koji stoji iza Chrome-a, se trudi da pregledač načini što je moguće sigurnijim i lakim za korišćenje, a najnovija poboljšanja koja su nedavno objavljena su bitan korak u postizanju ovog cilja. Chrome 70 beta je sada dostupan za preuzimanje za Android, macOS, Linux, Chrome OS i Windows, a među mnogim dodacima namijenjenim developerima, tu je i nekoliko funkcija specifično dizajniranih za krajnje korisnike.

Najbitnija među njima je verifikacija preko otiska prsta na Androidu, koja sajtovima omogućava pristup senzoru otiska prsta uređaja i da na taj način „oblikuju identifikaciju“.

Podrška za senzor otiska prsta je korisna na sajtovima koji implementiraju API, kako bi se Touch ID mogao koristiti za verifikaciju u dva koraka.

Pored ovoga, Android verzija Chrome-a će koristiti „shape identification“, koji se oslanja na tri različita API-ja kako bi detektovao lica, bar kodove i tekst na latinici na vebu.

Još jedna interesantna promjena, koju su objavili developeri, jeste da od ove verzije Chrome-a, browser više neće uljučivati Android i iOS build brojeve u user-agent identifikaciji. Ova promjena će spriječiti ciljano izrabljivanje, krađu otisaka prstiju i druge manipulacije koje vode do povrede ličnih podataka korisnika.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se