9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Čavić: Posjeta Lavrova izuzetno značajna za RS i za BiH

BANJALUKA – Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je posjeta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova izuzetno značajna i za Republiku Srpsku i za BiH i da njegove poruke u Sarajevu i Banjaluci potvrđuju prijateljstvo i posvećenost Rusije i njihove administracije Dejtonskom sporazumu i miru. 

„Podrška Dejtonskom sporazumu u obimu koji je nastao kada je Lavrov preuzeo ovu funkciju je dobila na dodatnoj energiji i pozdravljam činjenicu da on i današnja ruska administracija snažno stoje iza dejtonske pozicije Srpske i da to manifestuju putem djelovanja u međunarodnim organizacijama, Savjetu za primjenu mira“, rekao je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, principi na kojima počiva ruska spoljna politika prema BiH, a i prema položaju srpskog konstitutivnog naroda i Srpske je ohrabrujuća.

„Ima razloga da sadašnjoj ruskoj administraciji apsolutno vjerujemo da stoji na principima Dejtona i njegove međunarodne podrške“, naglasio je Čavić.

Čavić kaže da je za NDP potpuno jasan stav kada je riječ o komunikaciji Srpske sa svijetom, a to je sa Srbijom i Rusijom bratski, a sa svima ostalim prijateljski.

„Neophodno je otvoriti komunikaciju sa svim državama, a sadašnja politika Srbije najbolji je pokazatelj da se isplati u ekonomskom i svakom drugom smislu graditi prijateljske odnose sa svima, a bratske odnose za bratskim narodima“, naveo je on.

Komentarišući nedavnu posjetu Banjaluci gubernatora Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka, sa kojim je kako kaže, uspostavio kontakte još dok je obavljao funkciju predsjednika Srpske, Čavić je rekao da vjeruje u njegovo prijateljstvo i dobre namjere, te da je njegova odlična komunikacija sa Srpskom i srpskim narodom strateška prednost koja treba da otvori sva vrata.

„Saradnja sa ovom ruskom regijom može da donese ekonomsku, političku i svaku drugu korist Srpskoj i te veze treba da se nastave“, naglasio je Čavić.

Govoreći o predizbornoj kampanji, Čavić je rekao da je ova stranka svoje djelovanje usmjerila na to da poruči građanima šta želi da učini poslije izbora te da „želi ne samo promjenu vlasti već i prakse“.

On kaže da su sve dosadašnje predizborne kampanje u Srpskoj bile „prljave“, te da se „neki u ovoj kampanji trude da biračima `ogade` politiku i da smanje izlaznost što bi bilo pogubno za demokratičnost izbornog procesa“.

Čavić je pozvao građane da sve nepravilnosti prijave tužilaštvima, jer je izborni proces precizno definisao zakone u kojima postoje brojna krivična djela kada se nedozvoljenim sredstvima utiče na biračku volju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se