8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Promovisan prvi tom Enciklopedije Republike Srpske

ZVORNIK – U okviru programa obilježavanja Dana našeg grada u Domu omladine je u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Grada Zvornika upriličena promocija prvog toma Enciklopedije Republike Srpske.

Enciklopediju su predstavili akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS-a, akademik Dragoljub Mirjanić, generalni sekretar ANURS-a, prof. dr Neđo Đurić, dopisni član ANURS-a i Radosav Perić, predsjednik Gradske redakcije za Enciklopediju Republike Srpske Zvornik.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je, obraćajući se na promociji, da je velika čast da se u okviru proslave Dana grada promoviše Enciklopedija Republike Srpske.     – Svjesni smo značaja enciklopedije za jedan narod, za jednu zemlju, za jedan grad, za jednu regiju i svesrdno smo podržali sve aktivnosti na prikupljanju građe koja će se naći u njoj. Svjesni smo i da narodi koji nemaju ovakvu građu sabranu na jednom mjestu nemaju svoj identitet u punom smislu. Znamo kakav je i koliki posao koji radi Akademija i dajemo punu podršku za nastavak rada – rekao je Stevanović.

Akademik Kuzmanović istakao je da je enciklopedija specifična knjiga koju stručnjaci nazivaju knjigom nad knjigama.

– Enciklopedije su rijetke knjige jer one moraju da označe razvoj jednog naroda, njegove kulture, običaja i sve ono što se u njoj nađe mora biti trostruko provjereno. ANURS je prihvatila da radi Enciklopediju i prema planu izdaćemo pet tomova, a drugi tom izaći će već u oktobru ove godine. Mislim da je ovo za Republiku Srpsku od izuzetnog značaja, jer će to biti lična karta Republike Srpske i u njoj će se govoriti o prošlosti, sadašnjosti i na određeni način anticipirati budućnost. Prvi tom je štampan u tiražu od 2.000 primjeraka, ima 782 stranice formata A4, sa tvrdim koricama, štampan je dvostubačno, ćirilicom i sadrži 1.330 odrednica i 271 pododrednicu. Ovim tempom ćemo raditi i završiti ovaj istorijski značajan posao. Ovom prilikom toplo se zahvaljujem našim saradnicima i ovdje u Zvorniku, počev od gradonačelnika, Perića i drugih, a zahvaljujem se i saradnicima iz drugih opština – rekao je Kuzmanović.

Akademik Mirjanić je istakao da je Enciklopedija Republike Srpske kapitalno djelo neprocjenjivog značaja koja se pojavila u pravo vrijeme da prikaže i pokaže Republiku Srpsku koja živi, razvija se i traje u svim njenim oblastima.

– Ovaj tom obuhvata 370 raznih fotografija, 32 karte, 338 naselja uključujući i sedam administrativnih centara i to gradove Banjaluka i Bijeljina, Brčko distrikt, te opštine Bileća, Brod, Bratunac i Bosansko Grahovo. Enciklopedija Republike Srpske je nezaobilazan priručnik sistematizovanog znanja iz različitih naučnih disciplina, kulture i umjetnosti koja treba da posluži širokom krugu korisnika, a prije svega da doprinese širenju znanja o Republici Srpskoj. Ona će svjedočiti o kulturnom i duhovnom identitetu i visokom dometu straralaštva našeg naroda kroz istoriju, neodvojivog od stvaralaštva Evrope tog doba – naglasio je Mirjanić.

Prof. dr Đurić je istakao da Enciklopediju izrađuje Akademija koja je jedan od stubova državnosti Republike Srpske, te da onaj dokument koji izađe iz Akademije ima trajnu vrijednost.

– Enciklopedija je državni dokument koji ne dozvoljava da nešto ode u zaborav. Obuhvatiće važne događaje, ličnosti, naselja, pa čak i nešto za šta nismo znali ili još ne znamo da to pripada nama – rekao je Đurić.

Perić je istakao da je u prvom tomu obrađeno šest naseljenih mjesta grada Zvornika i to Androvići, Boškovići, Branjevo, Buložani, Baljkovica i Baljkovica Donja od ukupno 68 koji će biti obuhvaćeni u sljedećim tomovima po azbučnom redu.

– Obrađena je i Bolnica, arheološki muzej, AD „Drinum“, kancelarija Arhiva Republike Srpske, a među prvim ličnostima obrađeni su Agatangel koji je bio prvi vladika u zvorničkoj eparhiji, Zdravko Antonić, Dragan Božović i drugi – napomenuo je Perić koji se zahvalio predsjednicima mjesnih zajednica i mještanima na pomoći i saradnji, kao i Gradskoj upravi Zvornika.

Po završetku promocije akademik Kuzmanović uručio je gradonačelniku Stevanoviću jedan primjerak Enciklopedije, kao i Periću, zvorničkoj Biblioteci i predstavnicima iz okolnih opština.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se