8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Viber: 100% privatnosti i povjerenja

Nakon ozbiljnih kršenja privatnosti unutar nekih aplikacija za slanje poruka, korisnici širom svijeta su i dalje zabrinuti da bi njihovi podaci mogli biti zloupotrebljeni na raznim društvenim platformama.

Saznanje da postoje aplikacije za razmjenu poruka koje čitaju privatne prepiske svojih korisnika, prisluškuju njihove razgovore i prodaju privatnu komunikaciju svojih korisnika drugima u svrhu profita, opravdano je zabrinjavajuće i nastavlja da bude jedna od najaktuelnijih tema u cijelom svijetu.

Naime, potvrđeno je da druge aplikacije za razmjenu poruka čitaju lične četove iz različitih razloga – od opravdanja da je to zarad javne bezbjednosti, do toga da je neophodna kontrola sadržaja koji se razmjenjuje.

Međutim, najčešće se pristupa sadržaju privatnih četova iz čisto komercijalnih razloga. Viber sada koristi priliku da se obrati svojim korisnicima kojih je preko milijardu širom svijeta, garantujući im mir i saznanje da je njihova lična komunikacija potpuno zaštićena i privatna, kao i da sadržaj svih njihovih prepiski pripada jedino njima, korisnicima, podsjećajući na mjere kojima štiti njihovu bezbednost:

1. Viber jednostavno ne može da čita četove korisnika

Za Viber je nemoguće da čita ili sluša četove i pozive svojih korisnika, jer koristi end-to- end enkripciju kao osnovnu postavku na svim uređajima, i to i za privatne i za grupne četove kao i za pozive. Od prvog dana uvođenja ovog sistema enkripcije, ona je sastavni dio osnovnih postavki za sve korisnike, nije potrebno nikakvo dodatno podešavanje da bi se aktivirala i za Viber je to neophodan i nezaobilazan standard za sve korisnike.

Druge aplikacije za razmjenu poruka neće automatski enkripcijom zaštiti komunikaciju sve dok korisnik sam ne postavi enkripciju kao obaveznu u svom uređaju. To znači da neke od ovih aplikacija mogu da uđu, čitaju i prodaju privatnu prepisku svojih korisnika trećim licima ili oglašivačima. Viber ne može prodati privatnost svojih korisnika, jednostavno zato što ne može da joj pristupi.

2. Korisnici mogu obrisati poruke ako se predomisle

Viber dozvoljava svojim korisnicima da obrišu bilo koji tip poruke koju su već poslali – i to i na svom, kao i na uređaju primaoca. To znači da, ma šta korisnik odlučio da obriše, više se neće pojavljivati ni na njegovom, ni na ekranu primaoca. Takođe, više nije važno koliko je vremena prošlo od slanja poruke, jer korisnik može da je obriše u bilo kom trenutku.

3. Korisnici mogu slati poruke koje nestaju, unutar Tajnih četova

Neke poruke su toliko osetljive prirode da je neophodno razmenjivati ih sa dodatnom pažnjom i tajnošću. Tajni četovi omogućavaju Viber korisnicima da postave “tajmer za samouništenje” za svaku poruku u razgovoru, koja će biti automatski obrisana sa oba uređaja odmah nakon što je primalac pročita. Poruke koje se razmijene unutar tajnog četa ne mogu biti prosljeđenje dalje, niti skrinšotovane na Android uređajima.

Za korisnike iPhone, ove poruke mogu biti skrinšotovane, ali će pošiljalac automatski primiti upozorenje da je druga strana napravila skrinšot. Tajni četovi se na ekranu prepoznaju zahvaljujući maloj oznaci koja izgleda kao katanac.

Viber omogućava 100% privatnosti svojim korisnicima, u oblasti u kojoj su zaštita i privatnost trenutno vodeća potreba korisnika. Pružajući kompletan i potpun krug bezbjednosti, ovo je globalna aplikacija za razmjenu poruka koja štiti svoje korisnike kombinacijom nabrojanih bezbjednosnih mjera.

Privatni četovi – uključujući 1-na- 1 dopisivanje, grupne četove, audio i video pozive – moraju ostati između korisnika i njihovih kontakata sa kojima razgovaraju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se