23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Tokom vaskršnjeg pokolja u Bijelom potoku ni djecu nisu poštedjeli

BANJALUKA – Od vaskršnjeg pokolja nad srpskim stanovništvom u naselju Bijeli potok prošlo je 76 godina, a zločin koji su počinile ustaše opomena je za sva vremena, da se više nikada ne ponovi.

Poruka je to koja je juče poslata sa pomena za 54 žrtve fašista, čija su imena uklesana na spomen-obilježju u prigradskom naselju Bijeli potok.

Služen je parastos, položeni su vijenci na spomen-obilježje i pročitana imena onih koji su ubijeni, a najviše su stradale porodice Vujasinović, Bogojević, Milinković, Ćurlić i Adamović.

Potomak stradalih u Bijelom potoku Braco Adamović je istakao da je za taj zločin odgovaralo samo troje ustaških koljača.

– U Bijelom potoku se na Vaskrs, 5. aprila 1942. godine, dogodio strašan ustaški zločin, o kojem se nije govorilo u bivšoj Jugoslaviji. Na ovaj spomenik su uklesana 54 imena žrtava fašista. Svake godine se okupimo da bismo se prisjetili zločina, da ne bi bio zaboravljen i da se ne bi ponovio – rekao je Adamović.

Predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora  Bijeli potok Branko Milinković rekao je da je njegova porodica najviše stradala u ovom pokolju.

– Toga dana izgubio sam tri sestre i dva brata. Moj brat Uroš je imao samo godinu kada su ga ubili – rekao je Milinković.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kazao je da za Bijeli potok nije niko odgovarao.

– Odgovorni za ove zločine nikad nisu kažnjeni. Sljedbenici istih ideja ponovili su iste težnje devedesetih godina prošlog vijeka. To je bio dio projekta prema kojem je Srbe zapadno od Drine potrebno pobiti, raseliti i pokrstiti. Taj projekat se i danas pokušava realizovati – kazao je Savanović.

Rekao je da je Nezavisna država Hrvatska bila alat tog projekta te da je u toj zločinačkoj tvorevini pokršteno je 240.000 Srba iz pravoslavne u rimokatoličku vjeru.

– Mi smo se u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu organizovali, stvorili i odbranili Republiku Srpsku – rekao je Savanović.

Dodao da je Republika Srpska stvorena i zahvaljujući svim srpskim žrtvama i borbi za slobodu kroz vijekove.

– Potrebno nam je jedinstvo i ekonomski razvoj da bismo radili na njenom jačanju i da bi Republika Srpska i Srbi bili bezbjedni – napomenuo je Savanović.

O zločinu se ćutalo

Branko Milinković je rekao da su u Bijelom potoku stradali civili, žene i djeca.

– Zločin su počinile naše komšije Hrvati iz Debeljaka, koji su bili u ustašama. Poslije rata dugo nismo smjeli govoriti o tome šta se dogodilo. Takva su bila politička vremena. Danas, hvala Bogu, ne moramo ćutati o zločinima nad srpskim narodom – rekao je Milinković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se