15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

TENZIJE OKO SIRIJE NE JENJAVAJU Rusi razmještaju vojsku, američki izviđački avioni blizu Sirije

Tenzije u vezi Sirije i eventualnog oružanog sukoba u kojim bi učestvovale najveće vojne sile svijeta i dalje traju. Svjetski lideri i dalje razmatraju mogućnost reagovanja povodom navodnog hemijskog napada u Siriji prošlog vikenda, a britanska vlada dala je “zeleno svjetlo” Terezi Mej da se vojska te zemlje priključi SAD i Francuskoj u napadu koji u medijima nazivaju Trećim svetskim ratom.

Lavrov: Nadamo se da se neće ponoviti iskustvo sa Libijom i Irakom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se nada da se u Siriji neće ponoviti iskustvo sa Libijom i Irakom.

Lavrov je dodao da bi i najmanja greška mogla da dovede do novog talasa migranata, kao i da ultimatumi i pretnje ne pomažu dijalog.

U blizini ruskih baza u Siriji primjećeno sedam američkih aviona

Sedam američkih izviđačkih aviona primjećeno je u blizini sirijske obale i to u istočnom Sredozemnom moru gdje su razmještene ruske baze u Siriji Hmejmim i Tartus, prenose ruski mediji.

Kako se navodi, letove američkih aviona zabilježila je i agencija za monitoring letova „Mil Radar“.

“Međunarodni odnosi ne mogu da zavise od nečije volje ujutru kada se probudi”

Zamjenik premijera Rusije Arkadij Dvorkovič rekao je danas da “međunarodni odnosi ne mogu da zavise od nečije volje ujutru kada se probudi – prenijela je ruska novinska agencija.

– Ne možemo da zavisimo od volje nekog sa druge strane okeana, od toga šta ta osoba pomisli ujutru. Ne smijemo da rizikujemo – rekao je on, jasno aludirajući na Donalda Trampa.

Erdogan upozorava i Rusiju i Ameriku

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je Rusiju i SAD da tretiraju sirijski sukob kao posrednički rat.

– Niko nema pravo da uplete zemlje Mediterana i Sirije u vatru svojih političkih i vojnih snaga – rekao je on na govoru u Ankari.

Erdogan je istako da je neprijatna činjenica da neke zemlje koje su sigurne u svoju vojnu snagu koriste Siriju kao mjesto njihovog obračuna.

Tajip Redzep Erdogan

Kako tvrdi, međunarodno zajednica je koristila borbu protiv Islamske države da podrži kurdske separatiste.

– Naši odnosti sa Rusijom, Iranom i Kinomsu komplementarne sa vezama sa Zapadom, a ne alternativa. Ipak, to nam nije prepreka da ukažemo na greške obje strane. Oni koji podržavaju ubilački režim Asada nisu u pravu, kao ni oni koji podržavaju Kurde – rekao je Erdogan.

Rusi razmještaju vojsku

Američki institut za ratne studije prati izvještaje pomjeranja vojnih snaga Rusije i Sirije još od prošlonedjeljnog navodnog hemijskog napada. Kako piše, dva ruska “Su-24” aviona su izvršila niske prelete nedaleko od američkog razarača “Donalda Kuka” i francuske fregate “Akvitan” 11. aprila. Istog dana Rusija je izvela vježbu na sirijskoj obali kako bi odvratila američke manevre, piše britanski “Gardijan”.

Rusija je navodno rasporedila i četiri “Tu95” i “Tu-160” bombardere iz baza u Rusiji i predpostavlja se da su upućeni u Siriju, piše Blic.

Američki novinar u Damasku: Ne djeluje da Sirijce prijetnje o bombardovanju brinu

Novinar “Si-Bi-Es njuza” Set Duen, jedini američki izvještač na tlu Sirije, prošetao je ulicama Damaska kako bi Sirijce u prestonici pitao šta misle o prihetnjama Vašingtona vojni udarom, a iz odgovora je zaključio da im “to možda jeste na umu, ali se to baš i ne vidi”.

Student medicine Halid al Anaz (23) kaže da “ništa ne radi na drugačiji način otkad je čuo vijesti iz Vašingtona”.

– Kako Tramp može da zna da li su hemijsko oružje koristili teroristi ili je sirijska vlada to učinila? – pita se ovaj student.

Izvještač američke televizije opisuje “tipični četvrtak u radničkom, stambenom dijelu Damaska, gdje su ljudi čuli za navodni hemijski napad i jednostavno ne vjeruju da njihova vlada stoji iza njega”.

Zakazan hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN

Savjet bezbjednosti UN zakazao je za danas još jedan urgentni sastanak na zahtjev Rusije, a tema će biti ugrožavanje svjetskog mira usljed mogućih vazdušnih udara SAD i njihovih saveznika na Siriju, javio je AP.

Rusija je zatražila da generalni sekretar UN Antonio Guteres informiše članice ovog tijela o aktuelnoj situaciji.

U rasporedu rada generalnog sekretara za danas nije predviđen ovakav nastup, pa nije jasno ko bi mogao da se obrati članovima Savjeta bezbjednosti UN.

Kina i Bolivija podržale su poziv Rusije da se Guteres obrati učesnicima sastanka, koji je zakazan za 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

Američka TV mreža NBC objavila je sinoć da uzorci krvi i urina žrtava napada imaju tragove nervnog agenta i hlora, što ukazuje na to da je Asadova vlada odgovorna, prenio je “Gardijan”.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se