8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Počinju „Dani sjećanja“ posvećeni stradanju srpske djece u 20. vijeku

BANJALUKA – U Banjaluci će sutra biti održana memorijalna akademija „Svako dijete – nebo na zemlji“ – centralni događaj ovogodišnje manifestacije „Dani sjećanja“, posvećene stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku.

Akademija će biti održana u Kulturnom centru Banski dvor sa početkom u 20.00 časova, uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske, koja je i medijski pokrovitelj „Dana sjećanja“. Izjave za novinare predviđene su u 18.40 časova u holu Banskog dvora.

Manifestaciju koja će trajati do 19. aprila organizuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Nizom aktivnosti u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Zvorniku i Prebilovcima, Centar će podsjetiti na stradanje srpske djece u Prvom i Drugom svjetskom ratu i odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Osim memorijalne akademije u Banjaluci, sutra će na Mrakovici u 11.00 i u 13.00 časova biti održan istorijski čas za srednjoškolce iz Gradiške i Prijedora, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Republičkim pedagoškim zavodom i Memorijalnim kompleksom „Mrakovica“.

U banjalučkom Multipleksu „Palas“ u srijedu, 18. aprila, u 18.00 časova biće prikazan film „Dianina deca“ autorke Slađane Zarić, u produkciji Radio-televizije Srbije.

Istog dana, u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini u 18.00 časova predavanje će održati autor knjige „Dnevnik ratnog hirurga“ Miodrag Lazić, a biće prikazan i istoimeni dokumentarni film u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, u saradnji sa Udruženjem djece poginulih boraca „Nasljeđe“ iz Bijeljine.

U četvrtak, 19. aprila, u 11.00 časova biće održan istorijski čas u Prebilovcima za srednjoškolce iz Trebinja, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Republičkim pedagoškim zavodom i Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom.

Istog dana u zvorničkom Domu omladine u 19.00 časova biće prikazan dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“ autora Mileta Savića, u saradnji sa Svetosavskom omladinskom zajednicom i Domom omladine Zvornik.

Manifestacija „Dani sjećanja“ biće završena akademijom „Djecu vam neću oprostiti“ u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 20.00 časova. Nosilac aktivnosti je Osnovna škola „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se