18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Počela realizacija Programa upozoravanja na opasnosti od mina

ZVORNIK – U prostorijama Službe civilne zaštite grada Zvornika danas je ozvaničen početak realizacije aktivnosti predviđenih u 2018. godini u okviru Programa upozoravanja na opasnosti od mina koji se na teritoriji našeg grada realizuje treću godinu zaredom.

Vođa Tima Crvenog krsta Republike Srpske za upozoravanje na opasnosti od mina Dejan Galić istakao je da je u okviru ovog Programa planirano sprovođenje tri značajne aktivnosti.

– Jedna od njih je ograđivanje površine od 130.300 kvadratnih metara trajnom minskom ogradom u Mjesnoj zajednici Baljkovica, kao jednoj do najviše ugroženih na području grada Zvornika. Druga je edukacija oko 900 učenika od četvrtog do devetog razreda u OŠ „Sveti Sava“ i treća je opremanje dva školska igrališta sa spravama za djecu u mjesnim zajednicama Čelopek i Drinjača – rekao je Galić.

On je istakao da se ovaj Program realizuje zahvaljujući Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, Crvenom krstu Republike Srpske i Gradu Zvorniku.

Snežana Kovač, koordinator za Program upozoravanja na opasnosti od mina u Crvenom krstu Republike Srpske, napomenula je da se ove godine završavaju aktivnosti u okviru ovog Programa na teritoriji grada Zvornika.

– Mi smo sa ovim Programom u regiji Birač prisutni pet godina, a u gradu Zvorniku tri godine i ove godine završavamo sve aktivnosti predviđene planom – istakla je Kovačeva.

Risto Rebić, predsjednik Mjesne zajednice Baljkovica zahvalio se gradskoj Službi civilne zaštite i Crvenom krstu, kao i donatorima koji finansiraju ovaj Program, jer su, kako je rekao, shvatili problem koji imaju mještani ovog sela i angažovali su se na njegovom rješavanju.

– Postavljanje trajne ograde oko minsko-eksplozivnog polja će mnogo značiti za naše selo, ali i za okolna sela čije se stanovništvo kreće na tim terenima, a takođe imamo i veliku površinu lovišta i na ovaj način će ljudi koji dolaze sa strane biti upoznati gdje je minsko polje – rekao je Rebić.

Program upozoravanja na opasnosti od mina trebalo bi da bude završen do druge polovine maja.

U prethodne dvije godine u okviru istog Programa izvršena je rekonstrukcija i obnova trajne ograde na Mlađevcu dužine 1.150 metara, postavljeno je devet bilborda minske situacije i sprovedene su edukacije u školama i sa drugim ciljnim grupama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se