9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ozvaničen početak realizacije projekta

ZVORNIK – U Zvorniku je održavanjem inicijalnog sastanka Lokalne akcione grupe za mobilizaciju zajednice u okviru projekta „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH“ zvanično počela realizacija ovog projekta.

Lokalna akciona grupa sastavljena je od članova Projektnog tima Gradske uprave Zvornik, te predstavnika Doma zdravlja, Bolnice, školskih i predškolskih ustanova, nevladinog sektora, i sportskih udruženja.

Cilj projekta je promjena stavova građana o rizičnim ponašanjima po zdravlje stanovništva među kojima su konzumiranje duvana i alkohola, nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost.

Sljedeći korak biće formiranje lokalnih koalicija, što podrazumijeva uključivanje svih zainteresovanih aktera – od lokalne samouprave, nevladinog sektora, preko medija, javnih i privatnih preduzeća, do javnih ličnosti i lidera u kreiranju javnog mnjenja u zajednici. Svi oni biće angažovani na smanjenju četiri navedena rizika koji su u fokusu projekta.

Praksa je pokazala da se najbolji efekti dugoročno postižu kroz prevenciju, pa će aktivnosti biti usmerene najprije na djecu u predškolskom i školskom uzrastu, zatim na nastavnike i roditelje, ali i na zdravstvene radnike i zaposlene u lokalnoj samoupravi.

Tokom trajanja Projekta biće dodijeljeni grantovi za projekte koji se bave podrškom zdravih životnih stilova.

Projekat „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH“ uz podršku Vlade Švajcarske sprovodi Misija Svjetske banke u BiH u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se