18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Na današnji dan uvedeni rasni zakoni

Na današnji dan 1941. godine ustaška Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ objavila je rasne zakone, po ugledu na nacističku NJemačku.

U tim zakonima posebno su navedeni Jevreji i Romi, ali su oni poslužili i za masovna ubistva i pravoslavnih Srba u koncentracionom logoru Jasenovac, te na mnogim drugim mjestima, računajući brojne jame.

Rasni zakoni nacističke tvorevine NDH svjedoče o potpunoj pripadnosti te kvislinške države fašističkom pokretu, pošto je riječ o teritoriji koja nije bila okupirana, već svojevoljno pristupila Hitlerovoj koaliciji.

Direktor izraelskog Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima Efraim Zurof uvijek ističe da se u NDH dogodio genocid nad, prije svega, Jevrejima i Srbima.

Tokom genocida i terora u NDH veliki broj pravoslavaca bio je prisiljen da pređe u katoličanstvo kako bi sačuvali živote.

U današnjoj Hrvatskoj, u čijem Ustavu se navodi da ona baštini antifašizam, veliki dio desnice i klera gaji otvoreni sentiment prema ustaškoj NDH, a jedan od njenih simbola „Za dom spremni!“ pokušavaju prevesti u legitiman „stari hrvatski pozdrav“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se