13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Merkelova Vučiću: Srbija igra ključnu ulogu oko Kosova i BiH

BERLIN – Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Njemačka tjesno sarađuje, poručila je danas kancelarka Angela Merkel i istakla da novim susretom sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem želi da da doprinos u pronalaženju rješenja na Balkanu.

„Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Njemačka tijesno sarađuje. Srbija ima ključnu ulogu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i zato je važno da tijesno i intenzivno razmjenjujemo mišljenja“, rekla je kancelarka u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsjednikom pred sastanak iza zatvorenih vrata.

Merkelova je, nakon što je dočekala predsjednika Vučića ispred sjedište šefice njemačke vlade, ukazala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je približavanje Zapadnog Balkana Uniji Bugarska postavila kao prioritet svog predsjedavanja.

Prema njenim riječima, glavne teme razgovora s Vučićem biće saradnja Srbije i Njemačke, ali i razvoj regiona.

Podsjetila je da je i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker nedavno boravio na Zapadnom Balkanu, gdje je ukazao koliko je važan taj region.

Najavila je da će sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u „Berlinskom formatu“ u Londonu.

Merkelova je pohvalila reforme u Srbiji, rekavši da one hrabro napreduju, dodajući da je to kompliment predsjednici vlade Srbije i njenim ministrima.

Vučić je rekao da je Njemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će Srbija dati sve pod sebe da se izbjegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

Vučić je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad.

„Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu“, poručio je Vučić.

Istakao je da je za nas važno da čujemo stavove Merkelove.

„Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stvari u regionu“, naveo je.

Na aerodromu u Berlinu Vučić je dočekan uz vojne počasti.

Tamo ga je sačekao počasni špalir njemačke vojske i ljudi iz protokola njemačke kancelarke.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se