15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Martin Hajperc: Kosovo neuspješan projekat međunarodne zajednice

TREBINJE – Misija međunarodne zajednice da na području samoproglašenog Kosova stvori funkcionalnu državu i društvo vladavine prava doživjela je neuspjeh, smatra bivši šef privrednog i finansijskog odjeljenja Međunarodne civilne kancelarije (ICO) na Kosovu i Metohiji Martin Hajperc.

Hajperc, koji je bio i zamjenik šefa administracije njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea i lični savjetnik šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, u Prištinu je stigao 2008. godine sa zadatkom da isplanira prvi budžet nakon jednostrano proglašene nezavisnosti. Svoja poražavajuća iskustva u nastojanjima da uspostavi finansijsku kontrolu prištinskih vlasti sa javnošću je podijelio u knjizi „Makijato diplomatija – Kosovo mrtvi ugao Evrope“, koju je u Muzeju Hercegovine predstavio i publici u Trebinju. Knjigom je, kaže Hajperc, želio da doprinese objektivnijoj slici stanja na Kosovu.

– Moj lični utisak je da je javnost suviše jednostrano bila okrenuta protiv Srba i srpske strane. Evropljani ni čitava međunarodna zajednica nisu se ponašali konsekventno i realistično. Okončali smo suverenitet Srbije na tom prostoru  a nismo to zamijenili ničim smislenim – priznaje Hajperc, dodajući da za uspjeh projekta nije bio dovoljan ni ogroman novac međunarodne zajednice, koji je u donacijama stizao na Kosovo. Upitan šta lično misli o stvaranju nezavisne države na teritoriji srpske pokrajine, koju je priznala i njegova vlada, Hajperc je rekao da je za Kosovo bilo dovoljno obezbijediti širok stepen autonomije, kakav postoji u italijanskoj pokrajini Južni Tirol, pri čemu bi pokrajina ostala pod suverenitetom Srbije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se