9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Koja hrana će vam pomoći da lakše zategnete tijelo

Vježbanje je, naravno, najvažnije za vitko tijelo i čvrste mišiće, ali ono što unosite u sebe takođe igra veliku ulogu, jer ako se nakon znojenja u teretani ili pretrčanih pet kilometara bacite na kalorični hamburger ili burek, sav napor je otišao u vjetar.

Nije dovoljno ni jesti samo zdravo i raznoliko, naglasak morate staviti na hranu koja pojačava cirkulaciju, smanjuje taloženje masnoća i generalno pomaže da se osjećate bolje i ostanete u formi, čak i ako ponekad, ne prečesto, preskočite trening.

Držite se hrane koja jača mišiće

Neke namirnice posebno su korisne pa tako na primjer kvinoja i proso sadrže mnogo magnezijuma, a to potiče cirkulaciju i daje vam energiju. Čarobne čia sjemenke kao i sjemenke konoplje idealni su spojevi omega-3 i vlakna, što jača mišiće, dok su banane, cvekla, gljive i avokado prave supernamirnice jer hrane mišićno tkivo koje postaje čvrsto.

Izbjegavajte sve s gomilom masti

Tijelo probavlja hranu i šalje hranjive sastojke gdje god su potrebni, od noktiju na nogama do kose na glavi. Hrana koja nema visoku hranjivu vrijednost neće se lijepo rasporediti nego se nagomilati u obliku masnih naslaga, i to na sasvim pogrešnim mjestima. Nemojte se čuditi mlohavim naslagama na trbuhu ako pijete puno zaslađenih gaziranih pića – tamo ona završavaju. Jednako su loša jela pržena u mnogo masti, slatkiši i brza hrana. Kad vam se javi želja za takvim pićem i hranom, popijte čašu kisele vode ili pojedite bananu.

Otkrijte što vam iritira probavu

Ako ste alergični na određene namirnice ili ne podnosite gluten, naravno da ćete ih zaobilaziti u širokom luku. Ali ako se povremeno osjećate napuhano i teško ili vas boli želudac, možda vam smetaju neki kratkolančani ugljikohidrati koji se nalaze u mliječnim proizvodima, voću, povrću i mahunarkama. To nikako ne znači da ćete tu hranu zauvijek izbaciti iz jelovnika, nego da ćete možda na nekoliko dana uvesti zaista restriktivnu dijetu, a zatim postepeno uvoditi jednu po jednu ‘sumnjivu’ namirnicu, da otkrijete koja vam pričinjava probleme.

Ne trpajte se hranom uveče

Ko ne voli kasno naveče naručiti picu i smazati je uz napetu seriju? Nažalost, vaše tijelo. Niti mu prije sna treba energija niti po noći ima snage probavljati picu s četiri sira. Stručnjaci kažu da treba proći najmanje dva sata od posljednjeg obroka do spavanja. Ako baš ne možete zaspati od gladi, možete pojesti zdjelicu zobenih pahuljica koje vam neće poremetiti san niti natovariti nepotrebne kalorije.

Ujutro ne preskačite doručak

Ako ne unesete dovoljno bjelančevina u organizam ujutro, samo će vas hvatati napadi umora i gladi kroz dan. Najkasnije sat nakon buđenja pojedite pristojan doručak i imaćete dovoljno energije za teretanu poslije posla. A onda su vitka linija i mišićni tonus zagarantovani!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se