10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

BiH nespremna za probleme koji dolaze sa migrantima

BANJALUKA – Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić izjavio je Srni da BiH pokazuje nespremnost i nesnalaženje da se suči sa novim bezbjednosnim prijetnjama koje je u posljednje vrijeme donio veliki priliv migranata.

predrag ceranic
Predrag Ćeranić

„Ova situacija stvara ozbiljne probleme. Mali kapaciteti za prihvat pridošlica, neuređen bezbjednosni sistem, loša situaciona rješenja, ne obećavaju da će se stvari poboljšati. BiH je u tom smislu suočena sa novim izazovom“, ocijenio je Ćeranić.

On je rekao da je očigledno da migrantska kriza ne jenjava i da će sve bezbjednosne implikacije koje je donijela evropskim državama i u BiH biti prisutne.

„U odnosu na ranije, kada je BiH bila izvan ruta kojima su se migranti kretali ka Evropskoj uniji pa bi tek poneki zašao na njenu teritoriju zbog znatno oštrijeg stava Mađarske, danas se mnogi migranti odlučuju da preko prostora BiH nastave svoj put“, dodao je Ćeranić.

On je zaključio da će BiH definitivno plivati u vrtlogu novih problema, sve dok se ne pojave drugi koji će prethodne samo potisnuti na marginu ionako složene bezbjednosne situacije.

Na području grada Zvornika policija je otkrila osam lica za koja se sumnja da su ilegalno prešla granicu, saopšteno je danas iz Policijske uprave Zvornik.

Policija je juče otkrila dva lica iz Libije i Palestine u Zvorniku, a šest lica iz Pakistana u mjestu Đulići, kod Zvornika.

Prošle sedmice na području grada otkrivena su dva lica iz Maroka i Tunisa.

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 8. aprila 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 929 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine.

Ukupno 1.080 osoba je spriječeno da uđe u BiH tako što su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažovanja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Najviše ilegalnih migranata dolazi iz Sirije, potom iz Libije, Pakistina, Avganistana, Palestine, Alžira, Maroka, Iraka, Turske, Irana, Tunisa…

Najveći broj otkriven je na području Trebinja, Gacka, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća, te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se