8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Vodostaji u porastu!

U Prijedoru je u porastu vodostaj rijeke Sane, kao i i vodostaji rijeka Gomjenica, Miloševica i Puharska, saopšteno je iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

Vodostaj Sane jutros u 7.00 časova iznosio je 340 centimetara, a u 10.00 časova 365 centimetara i ima trend rasta, s obzirom na to da se usljed porasta temperature naglo topi snijeg na slivnom području ove rijeke.

U Prijedoru se prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava proglašava kada vodostaj Sane dostigne nivo od 420 centimetara.

Šef Odsjeka Dušan Vranješ rekao je  da se na području Prijedora očekuje dalji rast vodostaja svih vodotokova, s obzirom na rast temperature i naglo topljenje snijega.

Vranješ je naveo da su vodostaji rijeka Gomjenica, Miloševica i Puharska u porastu, te da postoji mogućnost da se Miloševica izlije u naselju Topilik.

Приједор - ријека Сана 1

“Preduzete su mjere da u stanje pripravnosti bude stavljeno građevinsko preduzeće sa kapacitetima za zaštitu od poplava, kao i drugi subjekti zaštite i spasavanja na području Prijedora”, rekao je Vranješ.

Vranješ je rekao da je vodostaj Sane u porastu i u Ključu i u Sanskom Mostu, tako da će Odsjek civilne zaštite kontinuirano pratiti situaciju i u slučaju potrebe predlagati gradonačelniku Prijedora preduzimanje potrebnih mjera.

Rijeka Spreča izlila se iz korita i poplavila oko 60 odsto obradivih površina na području opštine Petrovo, potvrđeno je Srni iz Opštinske uprave.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaj rijeke Bosne na području Doboja je u porastu i iznosi 200 centimetara.

doboj bosna

Redovna kota odbrane iznosi 300 centimetara, a vanredna 450 centimetara.

Najviši vodostaj ove rijeke izmjeren je 15. maja 2014. godine kada je iznosio 721 centimetar.

Vodostaji svih rijeka na području Bijeljine danas su u znatnom porastu usljed ubrzanog otapanja snijega, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu.

bijeljina

Na vodomjernoj stanici Radalj vodostaj Drine u 8.00 časova iznosio je 383 centimetra, što je za 67 centimetara ispod kote redovne odbrane od poplava.

Protok rijeke Drine na Hidroelektrani Zvornik jutros je 1.545 metara kubnih u sekundi.

U stalnom je porastu i vodostaj rijeke Save, pa je u protekla 24 časa veći za 60 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta.

Trenutni vodostaj Save na vodomjernoj stanici u Rači je 400 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se na koti od 650 centimetara.

Vodostaji manjih rijeka Janje, Gnjice i Lukavca, takođe, imaju tendenciju rasta, navodi se u saopštenju.

“Upozorava se stanovništvo u naseljima koja gravitiraju rijekama na maksimalnu pripravnost za blagovremeno preduzmanje preventivnih mjera zaštite materijalnih dobara. Istovremeno sugeriše se vlasnicima čamaca da ih izvuku iz riječnih korita kako ne bi bili poplavljeni”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa donesenim Operativnim planom zaštite i spasavanja od poplava na području Bijeljine u 2018. godini, potrebno je da svi subjekti zaštite i spasavanja u gradu preduzmu utvrđene preventivne mjere i zadatake zaštite i spasavanja od poplava.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se