15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Vašington Post: Sve više onih koji rehabilituju ustaše

ZAGREB – u Hrvatskoj jača desnica i sve je više onih koji negiraju Holokaust i rehabilituju ustaški režim, piše Vašington Post.

List piše o demonstracijama desnice održanim u subotu, 24. marta, protiv ratifikacije Istanbulske konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Otkako je pristupila EU, 2013. godine, Hrvatska sve više ide prema ekstremnoj desnici, uključujući i one koji negiraju Holokaust i rehabilituju pronacistički ustaški režim koji je vladao zemljom tokom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, navodi američki list.

Vrh hrvatske crkve prije prostesta na kojem je bilo desetak hiljada ljudi rekao je kako se oni koji podržavaju Istanbulsku konvenciju ne bi trebali smatrati vjernicima.

Govornici na glavnom zagrebačkom trgu optuživali su EU kako želi da „osvoji“ Hrvatsku liberalnim stavovima. Nekoliko transparenata bilo je sa precrtanim likom njemačke kancelarke Angele Merkel.

Reuters navodi da je hrvatska konzervativna Vlada, usprkos opoziciji u vlastitim redovima, protivljenju lokalne crkve i konzervativnih grupa, prihvatila međunarodni sporazum koji se bori protiv nasilja nad ženama.

Agencija ističe i da su protestanti najavili referendum, ali da anketa pokazuje da dvije trećine Hrvata podržava ratifikaciju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se