18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

U Crnoj Gori djeluje 20 klanova

Podgorica – Narko-biznis, ubistva, zastrašivanje, prebijanje, zelenaštvo, pranje novca i krijumčarenje automobila najčešći su „poslovi“ kojima se bave crnogorski klanovi.

Prema nezvaničnim informacijama, 20 kriminalnih organizacija djeluje u Crnoj Gori. Kriminalni klanovi su registrovani i u Baru, Nikšiću i na sjeveru Crne Gore. Podatak o broju kriminalnih grupa u Crnoj Gori spominje se i u Evropolovom dokumentu.

Prema nezvaničnoj evidenciji policije, šefovi crnogorske mafije uglavnom su izvan granica Crne Gore. Nekima od njih sudi se u odsustvu za ubistva, stvaranje kriminalne organizacije, zbog ilegalnih radnji i teških krivičnih djela.

Tako su za ubistvo Đorđa Borete i Dragana Zečevića, koje se dogodilo 2016. godine, među optuženima i Vasilije Rafailović, Ratko Vušović i Ivan Cicmil. Oni su u bjekstvu i nezvanično se povezuju sa „škaljarskim“ klanom. S ovim klanom povezuje se i Stevan Stamatović, kome se sudi za pokušaj ubistva i stvaranje kriminalne organizacije, a koji je takođe u bjekstvu.

U bjekstvu su i Igor Božović, Slobodan Kašćelan, Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić i Davor Prelević. Njima se sudi jer su optuženi da su organizovali kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita. Nezvanično se dovode u vezu sa „kavačkim“ klanom.

„Centar“ moći u ovim grupama uglavnom čine pojedinci koji imaju podršku bliskih saradnika-prijatelja. Uticaj pojedinaca iz ovih krugova preko njihovih ljudi često prelazi i van granica Crne Gore. Tako su Srbija i BiH zemlje regiona u kojima „žestoki“ momci šire svoj biznis, ali i sukobe. Tu spadaju i Hrvatska i Albanija.

Najčešće vrste droga koje švercuju crnogorski klanovi su heroin, kokain i marihuana. Crna Gora je u toj „igri“ uglavnom tranzitni put. „Nestanak“ 200 kilograma kokaina u Valensiji navodno je postao okidač za sukobe u crnogorskom podzemlju. Najsurovija bitka se vodi između „kavačkog“ i „škaljarskog“ klana, čiji članovi djeluju i izvan kotorskih zidina.

Sukobi u Beogradu

Do eskalacije sukoba između „kavačkog“ i „škaljarskog“ klana došlo je poslije ubistva vođe Partizanovih navijača Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog u Beogradu, pa je sukob između „kavčana“ i „škaljaraca“ počeo da se razrješava i u Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama, u ovim sukobima na beogradskim ulicama stradali su Dalibor Despotović, Davorin Baltić, Branislav Brano Šaranović, Slobodan Stevović i Goran Radoman.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se