8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Srebrenica mora biti izvor mira

Srebrenica – Srebrenica je specifično mjesto zbog tragedije koja se u njoj desila, ali i mjesto koje daje šansu za pomirenje i očuvanje mira i stabilnosti čemu su RS i Srbija posvećene i što dokazuju ulaganjem u razvojne projekte na području srebreničke opštine.

Te poruke iz Srebrenice su juče uputili predsjednik RS Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji su povodom Dana opštine prisustvovali svečanoj sjednici Skupštine, a potom otvorili pogon za proizvodnju kontejnera iza kojeg stoji investitor iz Beograda i obišli vrtić čiju je gradnju finansirala Srbija. Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić uručio je Dodiku najviše opštinsko priznanje – Plaketu sa zlatnim grbom, piše Glas Srpske.

– Ovo nije priznanje samo za moj rad, nego i za odnos RS prema ovoj opštini u kontinuitetu i u teškim uslovima poslijeratne obnove Srebrenice. Najviše priznanje srebreničke opštine ne doživljavam kao pobjedu nad bilo kim, nego kao priznanje za doprinos razvoju ove lokalne zajednice kojoj su potrebna dodatna ulaganja da bi počela fino da izgleda, što se već može primijetiti. Ovo je specifično mjesto zbog tragedije koja se desila, ali i mjesto koje daje šansu da se pomirimo, da ga ne dijeli bol, nego da se poštuje i uvažava i da svi odgovorni za bilo koji zločin odgovaraju – rekao je Dodik i izrazio veliku zahvalnost Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću za svesrdnu pomoć Srebrenici i bez koje mnoge stvari ne bi bilo moguće uraditi.

Vulin je u obraćanju na svečanoj sjednici Skupštine opštine rekao da Srebrenica napreduje na dobrobit svih ljudi koji u njoj žive.

– Ovde se otvaraju nova radna mesta za sve ljude bez obzira na veru i naciju, grade se novi vrtići i putevi i sada se vidi da je bilo pogrešno govoriti da Srbin ne sme da bude načelnik Srebrenice. Dobar čovek smije da bude sve za šta ga izaberu njegovi sugrađani. Zahvaljujem predsjedniku i Vladi RS na izvanrednoj saradnji sa Srbijom i što vode računa o svakom dijelu Srpske i što pomažu da se očuva mir i stabilnost, što je za Srbiju najvažnije. Za nas nema većeg interesa nego da mir, sigurnost i stabilnost na ovim prostorima budu sačuvani – rekao je Vulin.

On je izrazio duboko poštovanje za bol svake majke Srebrenice i zatražio da na isti način poštuje i razumije bol svake majke Bratunca i Podrinja gdje su stradali Srbi.

– Samo istina i potpuno isto razumevanje tragedije i bola svake majke može da nam pomogne da nastavimo dalje – rekao je Vulin.

Grujičić je čestitao sugrađanima Dan opštine, a dobitnicima opštinskih priznanja poželio nastavak uspješne saradnje. Govoreći o rezultatima rada opštinske uprave, Grujičić je rekao da je Srebrenica na dobrom putu da vrati stari sjaj.

– Zahvalni smo vladama RS i Srbije koje su pomogle da realizujemo infrastrukturne i druge projekte od kojih će korist imati svi naši građani – rekao je Grujičić i podsjetio da je Srbija donirala Srebrenici pet miliona evra.

Nakon svečane sjednice izveden je kulturno-umjetnički program koji su priredili članovi Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Sveti despot Stefan Lazarević“ iz Srebrenice.

Istina za bolje sutra

Aleksandar Vulin je istakao da je prije dvije godine na komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice bio izvršen pokušaj ubistva Aleksandra Vučića.

– Vučić koji iskreno voli ove ljude, koji je ovde došao u ime Srbije da ponudi ruku pomirenja, dočekan je pokušajem ubistva. Bilo bi dobro za sve da se sazna ko je pokušao da ubije tadašnjeg premijera Srbije i zašto niko ne odgovara za takvo nešto. Verujem da bi ta jednostavna istina pomogla boljim odnosima naših zemalja i naših naroda – istakao je Vulin.

Priznanja

Skupština opštine Srebrenica je osim Plakete sa zlatnim grbom koja je uručena Miloradu Dodiku dodijelila još tri visoka priznanja. Članu Predsjedništva BiH iz RS Mladenu Ivaniću i Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP) dodijeljene su plakete sa srebrnim, a Međunarodnoj organizaciji „Emaus“ sa bronzanim grbom. Niko, osim Dodika, od navedenih nije došao da primi priznanje.

Bošnjački odbornici bojkotovali su svečanu sjednicu zbog dodjele priznanja Dodiku, ali je veći broj građana bošnjačke nacionalnosti prisustvovao zasjedanju parlamenta.

Otvoreno 25 radnih mjesta

Milorad Dodik, Aleksandar Vulin i Mladen Grujičić otvorili su pogon „Ekonomik grupe“ iz Beograda za proizvodnju građevinskih kontejnera u Potočarima kod Srebrenice u kome je posao dobilo 25 radnika.

Vlasnik firme Bojan Rankić je rekao da je imao izvrsnu podršku opštine i da je sa lakoćom obezbijedio sve potrebne saglasnosti i dozvole za početak rada. Dodik je rekao da je ovo primjer koji pokazuje uspješan rad načelnika opštine i podršku Srbije i RS Srebrenici. Vulin je izrazio zadovoljstvo što je investitor iz Srbije. Grujičić je čestitao investitoru i zahvalio predsjednicima RS i Srbije na podršci.

Kutak za 180 djece

Novi savremeni vrtić u Srebrenici čiju je izgradnju finansirala Srbija omogućiće smještaj većeg broja djece.

U novi objekat uskoro će preseliti mališani iz obdaništa „Poletarac“. Mladen Grujičić je rekao da je kapacitet obdaništa 180 mjesta i poželio da se uskoro ukaže potreba za njegovo proširenje.

Milorad Dodik je poželio djeci dobro zdravlje i radosno djetinjstvo. Aleksandar Vulin je rekao da je prezadovoljan što je sredstvima Vlade Srbije izgrađeno moderno dječije obdanište, te da Srbija ne pita kako se zovu djeca koja će boraviti u ovoj ustanovi, već želi da svi imaju isti tretman i uslove.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se