23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sava porasla 30 centimetara, Drina u opadanju

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je danas da u Semberiji ne treba očekivati velike probleme u vezi sa poplavama jer je smanjen nivo rijeke Drine, dok je Sava u posljednja 24 časa porasla 30 centimetara.

Mićić je konferenciji za novinare rekao da je Sava za posljednja 24 časa porasla 30 centimetara, što je 66 centimetara više od početka redovne odbrane od poplava, koja je trenutno na snazi, a koju je proglasila Javna ustanova „Vode Srpske“.

„Trenuto su izlivanjem Save ugrožene mjesna zajednica Novi, dijelom je zaplavljena, ali nisu ugrožena domaćinstva i kuće. Zaplavljeno je oko 500 hektara zemljišta, na nebranjenom dijelu“, rekao je Mićić.

On je naveo da su u stalnomo kontaktu sa ljudima iz Civilne zaštite u Novom i da su tamo već preduzete određene mjere.

Mićić je rekao da su rječice Janja, Gnjica i Likavac daleko od redovne odbrane od poplava jer njihov vodostaj nije prevelik.

„U petak, 23. marta, ćemo imati pravu sliku stanja u vezi sa vodostajem Save, a s obzirom na to da je savski nasip popravljen i izdignut na neophodni nivo ne očekujemo da će se poplave ponoviti“, rekao je Mićić.

On je dodao da je rijeka Drina danas manja nego što je bila juče i protok na Hidroelektrani Zvornik je 1.271 metar kubni u sekundi.

„Vodostaj Drine je juče bio nešto viši, ali on zavisi i od puštanja i regulacije Hidroelektrane Zvornik te, gledajući i uzvodno, smatram da tu neće biti nekih većih problema, te da će Drina ostati u normalnim granicama“, rekao je Mićić.

Šef gradske Civilne zaštite Drago Ristić rekao je da su od početka porasta vodstaja u Semberiji pristupili provođenju mjera Civilne zaštite.

„Preduzeli smo mjere neprekidnog praćenja stanja, redovno obilazimo područja koja mogu da budu izložena plabljenju. Sada nam je u fokusu nebranjeno područje uz rijeku Savu, mjesne zajednice Vršani i Novi, koje su najbliže koritu rijeke Save“, rekao je Ristić.

On je dodao da su u redovnom kontaktu sa jedinicama civilne zaštite u ovim selima, i da su dobili sve ono što im je bilo neophodno, kada je riječ o opremi za zaštitu.

„Naš apel za oprez i pripravnost uslišen je u svim mjesnim zajednicama i uz rijeku Drinu i Savu“, rekao je Ristić i napomenuo da se i dalje prate vodostaji rijeka i da je gradska Civilna zaštita u neprestanom kontaktu sa JU „Vode Srpske“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se