5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

RS bi uskoro mogla da dobije prve poreske savjetnike: Ruka spasa za zbunjene obveznike

BANJALUKA – Republika Srpska bi kroz nekoliko mjeseci mogla da dobije prve poreske savjetnike, ljude čiji će zadatak biti da savjetuju obveznike i pružaju pomoć u oblasti koja je izuzetno složena.

Naime, deset godina od usvajanja Zakona o poreskom savjetovanju, Ministarstvo finansija RS je donijelo Pravilnik o načinu i uslovima za sticanje ovog zvanja, čime su stvoreni uslovi za početak primjene zakona. Zašto se na to čekalo deset godina, nismo dobili adekvatan odgovor.

„Poreski savjetnici će se baviti pružanjem stručne pomoći pri vođenju evidencija koje su od značaja za poreska pitanja, pomoći pri izradi poreskih bilansa i dokumenata koji su od značaja za oporezivanje, te zastupanjem u poreskim pitanjima pred nadležnim organima“, kazali su nam u resornom ministarstvu.

Goran Radivojac, ekonomski analitičar i profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kaže kako fiskalni sektor i sektor oporezivanja postaje sve složeniji i kompleksniji pa će ovi ljudi raditi u interesu svih.

„Uloga poreskog savjetnika je da na vrijeme obavijesti i upozori i pripremi poreske prijave koje poreski obveznik treba da donese, ali i da odgovara za tako pripremljene prijave“, kaže on.

Dodaje kako nerijetko zbog neznanja, neažurnosti i nepraćenja propisa neka preduzeća budu kažnjena i plaćaju zatezne kamate i globe, a nisu imala namjeru napraviti bilo kakav poreski prekršaj.

„U pravilu, većina želi da plati porez, jer ne želi da ima bilo kakav problem ili da bude optužena po bilo kakvom osnovu i mislim da će vrlo rado koristiti usluge tih savjetnika. Efikasnost će biti podignuta na viši nivo“, kaže Radivojac.

Kao primjer dobre prakse u Evropi navodi Njemačku, gdje Poreska uprava i poslodavac skoro i da nemaju dodira osim ako neki problem ne eskalira. Sva pitanja uprava rješava sa savjetnikom.

Inače, kako se navodi u pravilniku, da bi neko stekao to zvanje, moraće da ima licencu koju stiče polaganjem stručnog ispita, ali i pet godina radnog iskustva u oblasti poreskog sistema te fakultetsku diplomu ekonomskog ili pravnog fakulteta.

U slučaju da je pravosnažno osuđen za krivično djelo protiv privrede i platnog prometa, dozvola za rad će mu biti oduzeta.

Poreski savjetnici mogu biti samostalni preduzetnici ili raditi u okviru društva za savjetovanje, a mogu se udruživati i u komoru pod uslovom da ih ima najmanje 20. Planirano je i da se način njihovog finansiranja definiše upravo nakon osnivanja komore, pišu Nezavisne novine.

O benefitima poreskog savjetovanja posvjedočio nam je i Ivan Simič, predsjednik Udruženja poreskih savjetnika Srbije, a koji se ovim poslovima bavi i u Sloveniji.

„Tamo gdje je poreska uprava stroga, savjetnik je potreban u tumačenju zakona. U Sloveniji niko ne razmišlja da nešto radi bez poreskog savjetnika“, kaže Simič.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se