10.4 C
Zvornik
19. март 2024.

Rijeka Sana izlila se u centru Prijedora

NOVI GRAD – Rijeka Sana izlila se danas u Prijedoru iz korita. Vidljivo je to i u samom centru grada, javlja N1. Podsjećamo, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je jutros prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava.Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u porastu, a u naselju Ćele kod Novog Grada voda iz potoka Ovanjska ugrozila je jedno domaćinstvo, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Una se od jutros približila i kućama u naselju Vidorija kod Novog Grada koje za sada nisu poplavljene.

20180312123640369064

Vodostaj Une u 12.00 časova iznosio je 474 centimetra, što je za 13 centimetara više od jutros u 7.00 časova.

Nivo Sane je 500 centimetara ili 10 centimetara više nego jutros.

U ovoj opštini od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava.

Redovna odbrana od poplava na snazi je kod vodostaja Une na 450 centimetara, a vanredna na 510 centimetara.

Načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije Ratko Pavić rekao je da se prati situacija i da se službe pripremaju za eventualno rizičnije situacije.

Prema informacijma iz Centra za obavještavanje, ugriženi su putevi pored stočne pijace u Novom Gradu, u Dolini Japre u Suhači i u Jagodnjaku na pravcu prema Kršljama, gdje je voda izašla na put, ali saobraćaj još nije obustavljen.

Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

Od noći sa četvrtka na petak, 8. na 9. mart, zbog izlivanja Sane u Blagaju, u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Vitasovci.

Zbog odrona, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Novi Grad-Karan od petka, 9. marta.

U opštini Srbac rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplava i zaplavila je tri domaćinstva i mjestu Bajinci-Gaj. Nema ugroženih ljudskih života.

 

20180312122124904692

Na snazi redovne mjere zaštite od poplava na Uni i Savi

Na području opštine Kozarska Dubica vodostaji rijeka su u porastu, a od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava uz tok rijeke Une i uz rijeku Savu, dok se kod pritoka bilježe izrazito visoki vodostaji Moštanice i Rakovice, potvrdio je šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac.

On je naveo da je vodostaj rijeke Une jutros iznosio 404 centimetra, a Save 819 centimetara, te da vodostaji rastu dva do tri centimetra na sat.

„Zbog porasta vodostaja rijeka situacija u našoj opštini se usložnjava, ali problema izazvanih izlivanjem za sada nema“, rekao je Trubarac.

Domaćinstva i putne komunikacije u Kozarskoj Dubici nisu ugrožene, osim u mjestu Božići, gdje se izlila rijeka Moštanica, ali ne u tolikoj mjeri da zaustavi saobraćaj.

Trubarac je napomenuo da situacija u opštini Kozarska Dubica isključivo zavisi od intenziteta topljenja snijega u gornjem toku rijeka Une i Save, te eventualno novih padavina.

„Vodostaj većih rijeka na sjeverozapadu Republike Srpske su u porastu“, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite, koja se poziva na podatke operativno-komunikacijskih centara i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske saopštila je da prati prognozu Republičkog hidrometeorolškog zavoda, motri situaciju i preduzima mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

 

20180312114237605569

 

 

20180312084716282762

 

Rijeka Una u Dvoru se približila kućama u jednom gradskom dijelu i naseljima Matijevići i Kuljani, ali za sada nije ušla u objekte, rekao je jutros Srni načelnik opštine Nikola Arbutina.

On je naveo da su u ovoj opštini od 8. marta na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

„Proteklog vikenda radile su sve nadležne službe“, rekao je on.

Arbutina kaže da je obustavljen saobraćaj na putu Dvor-Hrvatska Kostajnica u Kuljanima te da se uskoro, ukoliko i dalje bude rastao vodostaj Une, može očekivati obustava saobraćaja u Zamlači i Unčanima, takođe na ovom putu.

20180312114039388576

 

Sana, Una i Sava mogle bi dostići kotu vanredne odbrane od poplava

Rijeke Sana u Prijedoru, Una u Novom Gradu i Sava u Gradišci mogle bi, prema prognozi hidrologa, dostići kotu vanredne odbrane od poplava od 14. do 18. marta zbog kiše i topljenja snijega, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Republička uprava Civilne zaštite na vrijeme je obavijestila lokalne zajednice i njihove službe zaštite i spasavanja koje prate situaciju preduzimajući neophodne aktivnosti.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do 18. marta meteorološki uslovi na zapadu i sjeverozapadu Srpske mogu uzrokovati dalji rast vodostaja Sane, Une, Save i nešto manje Vrbasa.

Proglašen prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je jutros prvi stepen pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada, budući da je vodostaj rijeke Sane iznosio 428 centimetra, što predstavlja kritični nivo vodostaja s tendencijom daljeg rasta, jer je intenzivno topljenje snijega na slivnom području vodotoka ove rijeke.

Iz Odsjeka Civilne zaštite saopšteno je da je postojeći nivo vodostaja rijeke Sane uzrokovao zaplavljivanje oko 80 stambenih objekata u naselju Tukovi, Raškovac i Brezičani i velikog dijela poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama, a došlo je i do presjecanja puta Prijedor-Bišćani.

„Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka“, navodi se u saopštenju.

Proglašenje prvog stepena pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada Prijedora obavezuje sve nadležne institucije da preduzmu mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjuma koja su ugrožena poplavom.

„Obavezuju se svi subjekti zaštite i spasavanja da i vlastite kapacitete i sredstva stave u stanje pripravnosti i da ih prema ukazanim potrebama, na zahtjev Gradskog štaba za vanredne situacije Prijedora, stave u funkciju zaštite i spasavanja stanovništva u ugroženim područjima“, navodi se u zaključku gradonačelnika o proglašenju prvog stepena pripravnosti.

Preduzeću „Vodovod“ Prijedor naređeno je da preduzme mjere pojačanog hlorisanja i druge neophodne sanitarno-tehničke mjere, s obzirom na potencijalnu opasnost prodora plavnih voda u izvorište.

Obavezuju se Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor i preduzeće „Vodovod“ da preduzmu potrebne mjere nadzora i sprovođenja higijensko-epidemioloških mjera radi obezbjeđenja higijenski ispravne vode za piće na području grada.

Odsjek za Civilnu zaštitu je, prema današnjoj naredbi gradonačelnika Prijedora, zadužen da prati stanje vodostaja rijeke Sane na terenu i da po potrebi blagovremeno predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite i spasavanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se