8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Probosanske partije pukle na dva bloka

SARAJEVO, BANJALUKA – Gotovo je izvjesno da probosanske partije neće moći formirati blok za zajednički nastup u RS na izborima u oktobru te su se u međuvremenu podijelile na dva bloka.

Jednom je na čelu SDA, drugom SDP. U jednom su, osim SDA, i Stranka za BiH, HDZ 1990, HSP BiH, stranka Sejfudina Tokića i pokret „Odgovor“ Ćamila Durakovića, u drugom, osim SDP-a, i Demokratska fronta, Građanski savez, Nezavisni blok, Naša stranka, SBB i ostale partije, pišu Nezavisne.

Prvi blok naredne sedmice, tačnije 15. marta, zakazao je sastanak u Banjaluci, što nam je potvrdio jedan od inicijatora Amer Jerlagić, lider SBiH.

„Mi smo imali sastanak u Doboju 5. marta i dogovorili da ćemo se naći 15. marta u Banjaluci. Formirana je koordinaciona grupa, koja treba da utvrdi način djelovanja i izborne principe. Svaka partija je dala po jednog čovjeka u ovaj odbor“, rekao je Jerlagić, potvrdivši informaciju o imenima partija koje su u ovom bloku.

Na pitanje šta je s partijama ljevice i da li je svaka priča o zajedničkom nastupu izlišna, odgovara kako su one „u tom drugom, proevropskom bloku“.

„Što se tiče nas, mi ćemo učiniti sve, istrajavaćemo na zajedničkom nastupu, jer nama su interesi povratnika mnogo bitniji od interesa pojedinaca“, kaže Jerlagić.

Duraković navodi da su u toku mnogi razgovori i pregovori velikog broja stranaka na različitim nivoima u probosanskom bloku.

„Pokret ‘Odgovor’ je prvi počeo zagovarati zajednički nastup, godinama unazad institiram na tome“, ističe Duraković, navodeći da je najavio svoju kandidaturu u okviru programa „Naš izbor“ za predsjednika, odnosno potpredsjednika RS.

S druge, pak, strane, predstavnici „proevropskog bloka“, kojeg čine partije ljevice, krive pojedince, neke imenom i prezimenom, za nemogućnost ujedinjenja.

„Dva-tri čovjeka s Edinom Ramićem na čelu (potpredsjendik SDA i ministar u Vladi FBiH) su srušili ideju ‘Domovine’ zbog svojih interesa i doveli u pitanje zajednički nastup probosanskih stranaka. Mislim da je dogovor u vezi s nastupom u RS doveden u pitanje“, kaže Sadik Ahmetović, jedan od čelnika Nezavisnog bloka.

Emir Suljagić, jedan od inicijatora koalicije „Domovina“, koja je na izborima 2014. izašla sa zajendičkim listama dvadesetak probosanskih stranaka (izuzimajući SDP), navodi kako ne vidi potencijal, a ni prostor za zajednički nastup u RS.

„Tek sad se vidi koliko je važan bio ‘Prvi mart’, protiv kojeg su u protekle četiri godine najviše radili oni kojima je ‘Prvi mart’ donio lagodne pozicije u parlamentu. Fragmentacija koju sada vidimo je rezultat sitnih račundžija koji se zadnjih dvadeset godina nagrađuju i vlastiti komfor kupuju preko leđa povratničke zajednice“, zaključio je Suljagić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se