15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Počela pljenidba imovine ruskog „Gasproma“

KIJEV- Ukrajinske vlasti počele su da plijene imovinu koja pripada ruskom „Gaspromu“ zbog toga što, kako kažu, ova gasna kompanija ne poštuje odluke Arbitražnog suda u Stokholmu koji je presudio da će „Gasprom“ morati da isplati ukrajinskom „Naftogasu“ 2,56 milijardi dolara kompenzacije.

„Ukrajinska vlada je, u skladu sa aktuelnim okolnostima, pokrenula akciju s ciljem da se od ‘Gasproma’ naplati izrečena kazna“, navodi se u saopštenju ukrajinske vlade, i dodaje da je ovaj potez u skladu sa odlukom suda u Stokholmu.

Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman poručio je da stav Kijeva u sporu sa „Gaspromom“ mora biti „čvršći i konzistentniji“, prenose mediji.

„‘Gasprom’ mora poštovati presudu Arbitražnog suda i postupiti u skladu sa zahtjevima ukrajinskog antimonopolskog regulatora i odlukama ukrajinskih sudova“, rekao je Grojsman.

Iz ruskog „Gasproma“ prošle sedmice je saopšteno da je ukrajinskom „Naftogasu“ vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedosljednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će ruski „Gasprom“ morati da isplati ukrajinskom „Naftogasu“ 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se