7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Evo zašto ne treba da ljubite decu u usta

Ne radi se samo o tome da li je to prikladno ili ne, ova navika može da bude i opasna.

Svi roditelji vole da ljube i grle decu, ali oni koji imaju naviku da ih ljube i u usta, trebalo bi ipak da prestanu s tim.

Stomatolozi upozoravaju da se tako prenose milioni bakterija koje mogu da unište osetljive mlečne zubiće, piše britanski „Indipendent“.

Mlečni zubi nisu toliko otporni na štetno delovanje bakterija kao trajni zubi.

„Mlečni zubi imaju drugačiji tip gleđi i dentina (zubnog tkiva), a kod dece je gleđ jako tanka, osetljiva i nije tako otporna kao kod odraslih“, objasnio je stomatolog dr Ričard Markes.

Na stranu to da li je ljubljenje dece u usta primereno ili ne, ali pljuvačka odraslih koja ipak u tragovima dospe na dečje usne čak i kod ovlaš poljupca može da uništi osetljve zubiće.

„Prenošenjem pljuvačke, čak i u tragovima, može da prenese i opasnu vrstu streptokoka koja izaziva propadanje zuba, a može da ošteti i tkivo desni i pre nego što bebi počnu da rastu zubići“, upozorava dr Markes.

Osim toga, tako možete detetu da prenesete i druge bakterije i viruse opasne po zdravlje, a to je ujedno i dobar razlog da ne držite sve četkice za zube u istoj čaši.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se