3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Dodik: 1. mart za RS nije, neće i ne može biti praznik

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio Srni da za Srpsku 1. mart nije, neće i ne može biti praznik, jer je to dan u kojem je cijeli jedan narod, srpski, preglasan, u kojem su napadnuti naši nacionalni simboli poput zastave i najtragičnije – dan kada je ubijen srpski svat i to samo zato što je Srbin.

Dodik je istakao da je ovaj datum izvanredno podsjećanje srpskom narodu šta mu se može desiti ukoliko se Republika Srpska devastira.

„Insistiranje na ovom datumu kao danu nezavisnosti doživljavamo kao jednu u nizu provokacija, u prvom redu bošnjačke političke elite, koja ne pristaje na bilo kakav dogovor o datumima koji bi bili prihvatljvivi za sve, i što je najgore koja insistira da se slavi datum koji je, kasnije će se pokazati, praktično bio okidač za užasan građanski rat koji nam se dogodio“, istakao je Dodik.

Prvog marta 1992. godine u Sarajevu je ubijen srpski svat Nikola Gardović, otac mladoženje Milana, a ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Mirović, dok su ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da identifikuje i kazni, spalile srpsku zastavu.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća i na  referendum o nezavisnosti BiH, sproveden 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda – Bošnjaka i Hrvata.

U dijelovima FBiH i ove godine 1. mart je neradni dan jer se obilježava takozvani dan nezavisnosti BiH, iako na nivou BiH nikada nije usvojen zakon o praznicima, pa tako i o ovom datumu.

U Republici Srpskoj i dijelovima FBiH sa hrvatskom većinom ovaj datum se ne obilježava i radni je dan za sve institucije.

Dodik: Legitimno pravo svakog je da gradi vjerski kulturni centar

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je legitimno pravo svakog da gradi vjerski kulturni centar, dodajući da je već određena lokacija u Banjaluci gdje će se graditi rusko-srpski vjerski kulturni centar.

On je naveo da će rusko-srpski vjerski kulturni centar, čija će gradnja početi ovog ljeta, obuhvatiti 6.500 metara kvadratnih, a osim crkve, biće izgrađeni i drugi objekti u kojima će biti promovisana ruska kultura.

Dodik je ponovio da se nada da će ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov prihvatiti njegov poziv i tada posjetiti Banjaluku.

Komentarišući nedavne izjave predsjednika opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka nakon susreta predsjednika Srpske sa ruskim ministrom Lavrovim, Dodik je za „Alo“ rekao da se Čanak dodvorava strancima koji ga plaćaju.

„Malo je takvih kao što je Čanak, koji je živio u Republici Srpskoj, koji ne voli Srpsku. On u tom pogledu ne predstavlja nikoga. Čast je uvijek sjesti sa Sergejom Lavrovim i razgovarati. Samo takvi mozgovi kao što je Čankov mogu da u tome vide nešto loše“, naveo je Dodik.

Čanak je za „Slobodnu Evropu“ nedavno izjavio, između ostalog da Rusija zna da su Dodik i Srpska fitilj kojim se može zapaliti balkansko bure baruta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se