23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bojić prelazi u DNS? Šamar SDS-u je posljedica probosanske politike

Odluka Borislava Bojića da napusti SDS neće se odraziti samo na odnos snaga u Parlamentu BiH, nego i na snagu ove stranke u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. SDS u Krajini ostao je bez još jednog visokog funkcionera. Bojićeva izjava da stranka ne može djelovati samo na relaciji Marin dvor-Lukavica, za vrh SDS-a je iznenađenje. Za bivše članove ove stranke potpuno je logična, zbog, kako kažu, probosanske politike koju SDS provodi.

Vukota Govedarica do juče je bio uvjeren da Borislav Bojić neće otići iz SDS-a. Danas kaže da će vrijeme pokazati pravi razlog takve odluke. Onaj koji je Bojić ponudio, o djelovanju stranke samo u sarajevskom okrugu, za njega je iznenađenje.

„Gospodin Bojić nikada nije takve stvari govorio na sastancima stranačkog rukovodstva. Moja kandidatura, o kojoj je konačnu riječ dao Glavni odbor SDS, govori suprotno, a to je da SDS najviše zanima pozicija predsjednika Republike, odnosno pozicija Banjaluke i Republike Srpske“, ističe Govedarica.

Nije ovo prvi put da neko svoj odlazak obrazlaže ovako. Riječi da se stranka udaljila od ideje SDS-a čule su se i ranije – od poslanika koji su u Parlamentu Srpske napustili SDS-ove klupe.

„Ovo je dokaz da i oni koji su bili najtvrđih živaca i koji su najduže trpili, odlaze s broda koji ima svoje kormilo u Bakirovom kabinetu“, kaže NenaD Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Darko Banjac, potpredsjednik DNS-a, ističe da su u SDS-u, pogotovo u ovom mandatu u posljednje tri godine, većina kadrova na pozicijama bili kadrovi od, kako kaže, Prnjavora ka istoku.

Na to je, po napuštanju stranke, ukazao i Đorđo Krčmar, bivši SDS-ov, a sada DNS-ov poslanik u Parlamentu BiH, koji je ukazivao na zapostavljanje kadrova sa zapada Srpske od strane SDS-a.

„U Gradišci je oko 370 bivših članova SDS-a prešlo u DNS. Ako se jedna stranka odrekla tolikog broja ljudi, onda se trebate zamisliti…kakva je to politika“, rekao je Krčmar.

SDS je u Sarajevu ostao i bez jednog delagata u Domu naroda – Ognjena Tadića, čiji odlazak je ozvaničen kada je u sudu registrovao svoju stranku – Narodnu. I on je u brojnim pismima upozoravao na mogući epilog.

“Dok sam bio član SDS u tri pisma sam upozorio na razvoj događaja. Meni lično, kao čovjeku,je žao je što se to desilo”, ističe Tadić.

SDS u najvećem gradu Srpske nema klub odbornika. Nakon prelaska Ljube Ninkovića i Predraga Vulina u Tadićevu stranku, SDS u banjalučkoj skupštini ima samo jednog predstavnika u Klubu odbornika Saveza za promjene Aleksandra Petkovića.

Najvjerovatnije prelazi u DNS

Borislav Bojić najvjerovatnije prelazi u DNS, sve su glasnije spekulacije, piše ATV. I dok se, nakon jučerašnjeg šamara SDS-u, Bojić danas ne oglašava. Marko Pavić nedorečenim stavom podgrijava nagađanja.

“– Ne potvrđujete i ne demantujete?
– Ni jedno ni drugo”, rekao je lider DNS-a Marko Pavić.

Lider partije sinoć je, baš u Bojićevom Prijedoru, sa ženama SDS-a slavio osmi mart. Za razliku od prvog šoka, smiruje tenzije – spreman je da priča sa Bojićem ako bi se, kojim slučajem, predomislio.

“Ukoliko gospodin Bojić želi da redefiniše svoj stav ja sam raspoložen za razgovor sa njim. Život teče dalje. To je odluka gospodina Bojića i mi idemo, od sutra, punom parom kao što smo to radili u proteklom vremenu”, rekao je lider SDS-a Vukota Govedarica.

Statistika iz proteklog vremena ipak kazuje drugačije. Bojićevim izlaskom, SDS je u izbornoj jedinici jedan za bh. Parlament praktično izgubio ljude koji su imali najviše glasova – i veliko je pitanje da li će oni koji su ostali nadoknaditi gubitak.

Dok je Đorđo Krčmar imao više od 20 hiljada glasova, Bojić je, i pored toga što je ušao na kompenzaciju, osvojio skoro 16 hiljada. Kad se podvuče crta, njih dvojica zajedno imaju više od 50 odsto glasova SDS-a u toj izbornoj jedinici – što bi za stranku mogao biti veliki problem.

“Na osnovu samih reakcija visokih zvaničnika SDS-a vidimo da je ovo za njih veliki i jak udarac, ne samo za izbornu jedinicu gospodina Bojića nego uopšte za stranku u cijeloj Republici Srpskoj. Da li će oni uspjeti da kompenzuju taj njegov odlazak sa nekim novim, ne mora taj novi da bude neko ko ima 20-30 godina, može neko ko ima 50 – to je već pitanje za njih”, rekao je politički analitičar Velizar Bojić.

Ipak, ne mora da znači da kandidati koji napuste stranku sa sobom nose i sve glasove. Dokaz je Nenad Stevandić koji je, kao SDS-ovac, na opštim izborima 2014. u Banjaluci osvojio devet i po hiljada glasova, dok je na lokalnim izborima prije dvije godine, ispred Ujedinjene Srpske u Banjaluci osvojio samo dvije hiljade.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se