9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Vehabije u Bosni vrše indoktrinaciju i vojnu obuku maloljetnika! (VIDEO)

Krajem januara na Јutjub kanalu objavljen je snimak u kojem vehabijska organizacija „Asker“ (tur. vojnik, pripadnik vladajuće vojne elite) vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece uzrasta od devet do 17 godina!

Na snimku vehabije dječacima daju poduke iz islama, te ih izvode na otvoren prostor gdje imaju vježbe identične vojničkim pripremama, piše Dnevnik.ba.

Dječake glasno pitaju: „Ko smo mi?“ Nakon čega dječaci u glas odgovaraju: „Askeri“ (vojnici).

Da ne bude zabune da se radi o vojničkom uvježbavanju, pokazuje se i logo nevladinog udruženja „Askeri“, koji izgleda u obliku sablje.

Čitav program „zimskog kampa“ osmišljen je u formi vojničkih priprema. Prvo ide indoktrinacija, pa fizičke pripreme na poligonu, a onda dječake uče borilačkim vještinama.

Јedino što nedostaje kompletnom treningu jeste oružje.

[mom_video type=“youtube“ id=“YzXq1L2q_90″]

Ali i bez oružja, činjenica da dječake postrojavaju u vojne formacije, problematična je s više aspekata.

Prema dostupnim informacijama, „Asker“ ima sjedište u Sarajevu, a u njoj se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta.

Nije poznato da li imaju ovlaštenja da vode djecu na bilo kakve obuke ili provode vrijeme s njima, kao što nije poznato da li roditelji znaju u kakvu vrstu „zimskog kampa“ njihova djeca idu.

S obzirom na to, da su snimak postavili sami organizatori „zimskog kampa“, jasno je da svoje aktivnosti uopše ne kriju, odnosno da se osjećaju zaštićeni od vlasti ili bilo kakvog progona, te da vojnu obuku maloljetnika nesmetano provode.

Mektić: Nisam upoznat o aktivnostima „Askera“

Dragan Mektić
Mektić ne zna za Askere, ali zna za obuku djece iz Republike Srpske u Rusiji

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da nije upoznat o aktivnostima organizacije „Asker“, koja vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece.

„Nisam upoznat o aktivnostima te organizacije, niti sam vidio sporni snimak „Askera“ na Јutjubu. Nemam informacija o tome u ovom momentu, tako da ne mogu dati neke posebne komentare“, rekao je Mektić.

On kaže da je nemoguće sakriti takvu pojavu ukoliko postoji, najavivši da će nadležni organi ispitati sve činjenice, kao i ko stoji iza svega toga i da li to izlazi iz zakonskih okvira.

Mektić je ponovio da je protiv bilo kakvih vrsta nerazumnih, ekstremnih i nacionalističkih poruka i aktivnosti.

Ističe da je zloupotreba djece u bilo koje nelegalne svrhe strogo zabranjena i da mora biti adekvatno sankcionisana.

Ćeranić: „Asker“ vojno obučava maloljetnike kao Islamska država

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je da vojno-vjerske obuke maloljetnika, koje u BiH sprovodi vehabijska organizacija „Asker“, podsjećaju na ono što u svojim kampovima rade predstavnici zloglasne „Islamske države“.

Ćeranić je pozvao bezbjednosne institucije BiH da odgovore na pitanje koje nevladine organizacije su paravan za sprovođenje ovakvih obuka, dodavši da bi Ministarstvo bezbjednosti BiH prvo trebalo da se oglasi ovim povodom.

„Međutim, pokazali su više puta da su potpuno instrumentalizovani i da se na tu instituciju ne može ozbiljno računati kao na instituciju koja bi objektivno sagledala sve bezbjednosne prijetnje u BiH“, ocijenio je Ćeranić.

On je istakao da neki za to vrijeme, dobro smišljenim spinom, nastoje da optuže institucije Republike Srpske za organizovanje paravojnih formacija, iako za to ne postoje argumenti.

„Sa druge strane, postoje dokazi da se u okviru „ersoft“ klubova i drugih nevladinih organizacija u Federaciji BiH zaista sprovodi vojna obuka i da su joj, što je najžalosnije, izloženi maloljetnici“, naglasio je Ćeranić.

On kaže da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve mjere da se ne događa takva zloupotreba maloljetnika i da ne bude organizacija koje će služiti kao paravan za sprovođenje vojnih obuka.

Đedanski: Obuka „Askera“ dokumentuje da BiH pomaže džihadiste

Politički analitičar Stevica Deđanski naveo je da podučavanje islamu i vojne obuke maloljetnika vehabijske organizacija „Asker“ dokumentuju da „nerealna tvorevina“ BiH pomaže džihadiste na Balkanu koji su problem, ne samo Srbima, već i cijeloj Evropi.

Deđanski kaže da, ako već postoje snimci iz kojih se vidi da čak i djeca prolaze vojnu obuku, to onda vrlo jasno govori o problemu koji neće da vidi samo onaj ko ne želi.

On je istakao da se objavljivanjem snimka ponovo podižu tenzije u izbornoj godini u BiH i prijeti opstanku srpskog naroda na tom prostoru.

„Ne verujem da takve stvari nailaze slučajno. Mislim da je to pretnja koja pokazuje šta može da se desi srpskom narodu i uopšte svima koji budu protiv te politike BiH“, rekao je Deđanski.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se