18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

U Zvorniku održan forum „EU u posjeti lokalnim zajednicama“

ZVORNIK – Ambasador Lars Gunar Vigemark, šef deleacije Evropske Unije u BiH i Specijalni predstavnik EU u BiH, sa saradnicima posjetio je danas gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića. Nakon razgovora u kabinetu gradonačelnika Stevanovića, održan je u Domu omladine forum pod nazivom „EU u posjeti lokalnim zajednicama“.

Podsjetivši da je BiH podnijela aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, Vigemark je istakao da ove aktivnosti Evropska unija provodi sa ciljem da se naglasi važnost koju lokalne sredine, odnosno samouprave imaju u procesu evropskih integracija.

– Evropska unija stalno ističe važnost provođenja socio-ekonomskih reformi, reformi u oblasti vladavine prava, javne uprave i mnogim drugim oblastima. Ovo su reforme koje se većim dijelom provode na višim nivoima, međutim stava smo da se pravi rezultati tek postižu na lokalnim nivoima, otuda važnost snažnijeg razgovora i komunikacije sa njima. Danas smo ovdje da čujemo više od običnih građana koji su problemi sa kojima se svakodnevno susreću, a nadamo se da će biti istaknuti i pozitivni primjeri koji se mogu dodatno podržati, zašto ne sa obje strane granice, jer ovakva vrsta saradnje je nešto na šta mi posebno stavljamo naglasak kao EU. Ja lično volim ovakve susrete sa običnim ljudima gdje možemo imati otvoren razgovor i razmjenu, otvoren dijalog a toga nam treba i više – istakao je Vigemark.

Na forumu je učestvovao i ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio te domaći i eksperti koji dolaze iz Hrvatske i Srbije koji su govorili o tome kako poslovati, kako pokrenuti biznis, kako dobiti podršku, uključujući podršku Evropske unije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se