8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

„Treba pisati Morganu Frimanu i Nacionalnoj geografiji“: Reakcije na optužbe da su Srbi krivi za rat

„Ne znam zašto to Morgan Frimen radi, ali za slučaj da je u nekoj zabludi i neznanju to uradio, imao bi smisla protestovati“, rekla je Ljiljana Smajlović. Književnik Vladimir Kecmanović izjavio je, povodom emisije na kanalu „Nacionalna geografija“, da je zabrinjavajuće i mnogo opasnije što se tako nešto pojavilo na kanalu sa dokumentarnim programom.

Kolumnista Nedeljnika Ljiljana Smajlović ocenila je za da se kanal „Nacionalna geografija“, u kojoj holivudski glumac Morgan Frimen iznosi tvrdnje da su Srbi krivi za rat u bivšoj Jugoslaviji, genocid i etničko čišćenje, koristi za prilično sirovu političku propagandu i da bi trebalo protestovati zbog toga.

Ona je navela da bi Srbi trebalo da pišu i „Nacionalnoj geografiji“ i Mogranu Frimenu, te da izraze protest zbog emisije „Priča o nama“, u kojem su optuženi za rat, genocid i etničko čišćenje.

„Nisam znala da se čak i kanal o svetskoj geografiji koristi za prilično sirovu političku propagandu. Pretpostavljam da Morgan Frimen ne zna čak ni u koje svrhe je iskorišćen, a daleko od toga da mu je bilo šta u vezi sa ratom u bivšoj Jugoslaviji poznato ili razumljivo“, rekla je Smajlovićeva, prenosi Mondo.

Ona je dodala da je možda izabran kanala o geografiji u takve svrhe, jer se na njemu ne očekuje takva propaganda.

„Dobro su se setili, jer čovek ne bi očekivao političku propagandu na takvom kanalu i verovatno je zato to toliko zgodno. To je vešt propagandni manevar“, rekla je Smajlovićeva.

Ona je istakla da treba protestovati i pisati Morganu Frimenu.

„On kada bi dobio sto pisama iz Srbije ili Republike Srpske, on bi se zapitao. To je čovek koji živi od popularnosti. Uvek ima svrhe protestovati i pisati. Ne znam zašto to Morgan Frimen radi, ali za slučaj da je u nekoj zabludi i neznanju to uradio, imao bi smisla protestovati“, rekla je Smajlovićeva.

Književnik Vladimir Kecmanović izjavio je, povodom emisije na kanalu „Nacionalna geografija“, da je zabrinjavajuće i mnogo opasnije što se tako nešto pojavilo na kanalu sa dokumentarnim programom.

„Videli smo već 25 godina mnogo sličnih pokušaja da se Srbi predstave kao krivci za ratove u bivšoj Jugoslaviji i kao zločinačka strana. Tako da u tom smislu ovo nije ništa iznenađujuće“, rekao je Kecmanović.

On kaže da je iznenađujuće što se, posle izvesne pauze, ponovo pojavila takva tendencija i da je zabrinjavajuće što se to prikazuje na kanalu koji ne prikazuje igrani, već dokumentarni program, a što je mnogo opasnije.

„Pokazalo se da pokušaji igranih filmova, koji treba da satanizuju Srbe nisu uspeli, jer ti filmovi, iako su imali vrlo skupe produkcije, nigde u svetu nisu ostvarili nikakav uspeh kod publike. Po ko zna koji put se pokazalo da je u umetnosti laž vidljivija, nego u neumetničkim sadržajima“, istakao je Kecmanović.

On je ocenio da bi najbolji vid borbe protiv ovakvih stvari bio proizvodnja sadržaja koji bi prikazivali istinu, ali da već 25 godina nije video da je ijedna politička snaga u Srbiji i Republici Srpskoj pokazala svest o značaju tako nečega.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se