3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Staćemo i biti mete, NATO neće na Manjaču

BANJALUKA – Našu zemlju ćemo, ako bude trebalo, braniti i tijelima. Ovdje nisu i nikada neće biti dobrodošli. Neka u Manjaču ne gledaju, uglas poručuju mještani na platou iznad Banjaluke.

Snijeg je okovao sela na Manjači, ali je zimski mir narušila vijest da bi se mogli naći u epicentru vojne vježbe vojnika iz BiH i NATO-a u kojoj bi bili angažovani avioni uz dejstvo municijom sa osiromašenim uranijumom.

Mještani još ne vjeruju da je neko i pomislio da koji kilometar od njihovih domova organizuje vježbu u kojoj bi mogla biti korišćena eskadrila aviona i osiromašeni uranijum.

Sedamdesetogodišnji Špiro Milašinović iz Kadine Vode, mjesta nadomak kasarne na Manjači, namirio je stoku i krenuo, veli, kod babe u kuću. Radni vijek je proveo u pošti, stekao dvije kćerke koje su otišle svojim životnim putem, a on je ostao da radi na imanju koliko mu godine dozvoljavaju.

– Raditi se mora, a raditi se ne može. Valja ujutru odgrnuti snijeg, ići u štalu danas četiri-pet puta, dat’ vode, svadit’ se s babom. To je, opet, najlakše – priča starina kroz smijeh.

Raspoloženje brzo nestade kada poče priča o vojnoj vježbi.

– Čuo sam za tu vojnu vježbu. Nije to dobro, moramo se tome suprotstaviti. Ako bi bacali nešto, ne valja. Nije to dobro. Nikako. To je bolest. Nije dobro. Šta znam? Ima pismenijih ljudi, valjda to znaju. Et’ tako, sine. Ne bih volio ni da dođu, da ti iskren budem. Šta će? – kaže dok skida sa glave tamnoplavu kapu i sa nje otresa ostatke sijena, a potom je vrati na glavu, poželjevši nam sreću i uputivši se kroz snijeg u toplinu doma.

Razgovor je načuo i njegov prvi komšija Milutin, istog prezimena. Zagrijava auto za put do Banjaluke. Ruke mu u džepovima, a na glavi šubara. Laganim korakom prilazi i ispali kao iz topa.

– Nećemo dati to. Organizovaćemo se pa ćemo protestovati. Trovali su nas ovdje 50 godina, pa bi opet. Da nas dokrajče. Moramo to spriječiti. Dići ćemo ovih par sela ako bude kao što se priča – kaže Milutin i nastavlja svojim putem i poslom.

Koji kilometar dalje živi Stevo Bašić. Prolaz od kuće do magistrale pročišćen je traktorom, ali posao još nije gotov. I dok ostali koje smo zatekli nakon rukovanja odoše, jedan na traktor, a drugi sa lopatom na ramenu, Stevo ostade. Čuo je, kaže, što se priča, šta namjeravaju, ali i siguran je da to neće proći.

– Nas što ima odavde, i dolje ići ćemo tamo, stati tu i neka pucaju u nas. Kako nekome može i pasti na pamet takva ideja? Šta će pucati kod nas? Neka idu tamo, eto, u Hrvatsku. Tamo neka vježbaju i pucaju. Oni su u NATO-u. Nemam šta reći. Jednostavno, za ljude ovdje je to neprihvatljivo – priča Stevo.

Na tren zastade, slegnu ramenima, uhvati vazduha pa nastavi.

– Znači, nikakvo gađanje ne dolazi u obzir, a kamoli iz tih nekih aviona i osiromašenim uranijumom. To se ne može desiti. Mogu nas pobiti ovo što nas ima, staćemo i biti mete. Ipak, nadam se da će se svi urazumiti. Slušao sam jutros i predsjednika da govori da neće biti to. Nije uopšte trebalo ni da dođe do priče o ovome. Od juče pričamo o tome, gdje god smo se sastajali, komentarisali smo. I baba se slaže. Baba se boji običnih metaka, a kamoli uranijuma. Al’ što će biti, biće – kaže Stevo odlazeći i ponavljajući da se nada da će svi doći do pameti.

Vježba skrivana od RS

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da su planovi za NATO vježbe pripremani mimo znanja institucija Srpske i da je očigledno da su skrivani u početnoj fazi, ali su demistifikovani zahvaljujući odgovornim ljudima koji su u ime srpske komponente učestvovali u tim razgovorima.

– Ta vježba ne dolazi u obzir i neka probaju da je sprovedu, pa će vidjeti da neće moći. Ne verujem da Mladen Ivanić to nije znao. Sada se pravi da je to izvan njegovih saznanja. U svakom slučaju, dobro je što pokušava da reaguje i najvažnije je da se to spriječi – istakao je Dodik i dodao da je neprihvatljivo da avioni polijeću sa banjalučkog aerodroma.

Ambasada SAD u BiH saopštila je da nijedna od aktivnosti u sklopu vježbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije. Ranije su u Ministarstvu odbrane BiH i NATO-u rekli da vježba nije definitivno dogovorena, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se