9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Protest Bošnjaka, sastanak bez dogovora o povratku djece u školu

ZVORNIK – Na sastanku direktora osnovnih škola iz Zvornika, Čelopeka i Drinjače, roditelja bošnjačke djece iz nekoliko zvorničkih naselja i predstavnika OHR-a i OEBS-a nije postignut dogovor o prekidu bojkota nastave đaka Bošnjaka u školi u Liplju.

Sastanak je sazvan na inicijativu Bošnjaka čija djeca od 22. januara ne pohađaju nastavu u Područnom odjeljenju Liplje zvorničke Osnovne škole „Sveti Sava“ zbog neriješenog pitanja naziva maternjeg jezika, odnosno neupisivanja „bosanskog jezika“ u đačke knjižice.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Radomir Petrović rekao je da od danas nastavu ne pohađaju ni učenici bošnjačke nacionalnosti u Područnom odjeljenju ove škole u Snagovu.

„Na sastanku nije postignut nikakav dogovor, osim što su roditelji bošnjačke djece najavili da će u Sarajevu u narednom periodu razgovarati sa predstavnicima OHR-a, odnosno visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom“, rekao je Petrović novinarima.

On je naveo da nastavu u Liplju bojkotuje 16, a u Snagovu 30 učenika bošnjačke nacionalnosti.

Petrović kaže da su sastanku prisustvovali i direktori osnovnih škola „Jovan Cvijić“ iz Drinjače i „Desanka Maksimović“, kao i roditelji bošnjačke djece iz zvorničkih naselja Liplje, Divič, Kula Grad, Snagovo, Kamenica i Križevići.

Bošnjaci su danas mirno protestovali u Diviču, kod Zvornika, zbog neriješenog pitanja naziva maternjeg jezika, najavivši da neće slati djecu na nastavu sve dok se u đačke knjižice ne počne upisivati „bosanski jezik“, umjesto jezik bošnjačkog naroda.

Oni tvrde da su spremni i na radikalnije mjere, ukoliko im, kako kažu, ne bude riješeno pitanje jezika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se