20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Mladi Ambasadori pomirenja na promociji u Zvorniku

ZVORNIK – U centru Zvornika u prošlu subotu održana je promotivna manifestacija pod nazivom „Šta znate o mom mjestu“ u okviru koje su mladi aktivisti, učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija, promovisali turističke potencijale, kulturnu baštinu i prirodne ljepote svojih gradova.

Mladi Ambasadori pomirenja iz 10 bh. gradova (Brčko, Jajce, Doboj, Sanski Most, Zvornik, Drvar, Prijedor, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kotor Varoš, Stolac) učesnici su projekta re:Generacija koji prvenstveno ima za cilj zagovaranje zajedništva i pomirenja među svim etničkim grupama u BiH kroz filmsku umjetnost i lokalni aktivizam.

Ideju o ovakvom načinu promocije pomirenja osmislio je Mario Mrkajić (27) iz Zvornika, s ciljem da motiviše svoje sugrađane da bolje upoznaju bh gradove i njihove ljepote te prošire poznanstva i interesovanja za druge dijelove naše zemlje. Pored razgovora i druženja sa građanima Zvornika, mladi su podijelili promotivne materijale i pozvali Zvorničane da posjete njihove gradove.

Svoj boravak u Zvorniku Ambasadori su iskoristili i za odavanje počasti stradanju civilnih žrtava u selu Kravica, gdje su se sastali i sa Nadom Marković, predsjednicom udruženja „Maja“ koje vodi brigu o pravima žena i njihovom većem civilnom, ekonomskom i političkom angažmanu.

Projekat USAID-a, re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i udruženje Magacin Kabare, ima za cilj da educira i motivira mlade da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Kroz različite radionice i aktivnosti, učesnici projekta će utjecati na podizanje svijesti o pomirenju u svojim sredinama, ali i izvan njih.

Aktivnosti mladih Ambasadora, kao i drugi dijelovi projekta re: Generacija, bit će snimljeni i ekranizirani u obliku dokumentarnog filma čija se premijera očekuje na jesen ove godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se