20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ivanić: BiH ne košta puno Republiku Srpsku

Banjaluka – Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da BiH košta Srpsku oko 100 ili 120 miliona KM, te da „Srpska koliko doprinese, otprilike toliko povuče i nazad“.

Upoređujući Budžet BiH, koji iznosi oko jednu milijardu KM, sa budžetom Republike Srpske koji bez fondova iznosi oko dvije milijarde KM, a sa fondovima i opštinama oko pet, Ivanić je rekao da Srpska finansira trećinu budžeta BiH.

„To iznosi oko 330 miliona KM, a od tog iznosa kroz plate Srba koji su zaposleni u vojsci, ministarstvima i drugim službama, u Srpsku se vrati više od 200 miliona KM, tako da nas BiH košta oko 100 ili 120 miliona, a sve ostalo je naše“, rekao je Ivanić.

Govoreći o pripremama za NATO vježbu u Republici Srpskoj, Ivanić je za RTRS rekao da nikada neće dati saglasnost za njeno održavanje ako bude korišten osiromašeni uranijum i dodao da je za tako nešto potrebna i saglasnost civilnih institucija entiteta, ukoliko se koriste avioni i civilni aerodromi.

„Učiniću sve da bez civilne saglasnosti institucija Republike Srpske te vježbe ne bude“, rekao je Ivanić.

On je izrazio mišljenje da je u proteklom periodu korektno radio posao člana Predsjedništva BiH i da je vodio politiku za koju je mislio da je ispravna, te da je branio prava Republike Srpske.

Ivanić je rekao da i na predstojećim izborima preferira na funkciju koju je radio u proteklom periodu, ali da čeka na odluku SDS-a kao glavne partije u Savezu za promjene.

„Moja uloga u Sarajevu pokazala je da sam dovoljno tvrd u kriznim situacijama, ali i dovoljno otvoren da kriza ne dovede do konflikta i sukoba, kojih je u Sarajevu puno, a u narednom periodu dominantan će biti sukob Bošnjaka i Hrvata“, istakao je Ivanić.

On smatra da Srbi treba da pokažu spremnost da budu konstruktivni, ali da ne bi trebalo da stanu ni na čiju stranu, te da Republiku Srpsku treba izdvojiti iz krize do koje može doći usljed konflikta Bošnjaka i Hrvata.

Ivanić je ocijenio da će Slavko Vučurević biti veoma dobar ambasador BiH u Sloveniji s obzirom da ima bogatu karijeru – bio je gradonačelnik Trebinja, poslanik u Narodnoj skupštini, te njegov savjetnik u Predsjedništvu BiH.

Prema njegovom mišljenju, Vučurević je osoba koja je imala više međunarodnih komunikacija nego mnogi ministri i bio je domaćin velikom broju međunarodnih skupova.

„Riječ je o čovjeku koji ima dugu političku karijeru i uvjeren sam da će biti dobar ambasador“, ocijenio je Ivanić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se