20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Grip odnio četiri života u Tuzli

TUZLA – Četiri lica umrla su od komplikacija prouzrokovanih sezonskim gripom – virusa tipa A i B, dok je kod jednog umrlog potvrđeno prisustvo virusa H1N1 (svinjski grip), rečeno je na konferenciji za novinare Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Maida Mulić navela je da je epidemiološka situacija na području kantona nesigurna, te da je komplikuje i nepovoljna epidemiološka slika sa virusom morbila u Srbiji, javili su federalni mediji.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić istakao je da su preduzete mjere organizacione prirode i izdate preporuke za zaštitu, dok je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla još prije dva mjeseca redukovan režim posjeta.

Preminuli su prethodno bili na liječenju u UKC Tuzla, a došli su iz opština Kladanj, Živinice i Banovići.

Direktor Klinike za infektivne bolestu UKC Tuzla Sead Ahmetagić naglasio je da je na ovoj klinici hospitalizovano 15 pacijenata, te da je kod pet izolovan virus H1N1.

Prvi slučaj zabilježen je 19. februara, kada je mlađa osoba umrla od komplikacija prouzrokovanih virusom svinjskog gripa.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se