5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Gradonačelnik razgovarao sa ministrom civilnih poslova

ZVORNIK – Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović posjetio je danas gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića. Sastanku na kome je najviše pažnje posvećeno bojkotu nastave od strane učenika i roditelja bošnjačke nacionalnosti u područnoj školi u Liplju zbog naziva jezika koji izučavaju, prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Zvornika Mersad Mehmedović.

Gradonačelnik Stevanović je rekao da je njegova želja i potreba i obaveza da svi učenici dolaze u školu. On je istakao da treba tražiti rješenje, a da djeca treba da idu u školu.

– Mali je procenat djece koja ne pohađaju nastavu, ali nije dobro ni kad jedno dijete ne dolazi na nastavu i njegovi roditelji nisu zadovoljni. Treba tražiti rješenje, a djeca treba da idu u školu. Ovo nam je četvrti ili peti put da se pravi bojkot nastave. Ovaj put to je samo u jednoj područnoj školi koja ima 16 učenika, dok u područnoj školi u Križevićima koja broji oko 150 djece bošnjačke nacionalnosti i gdje izučavaju istu grupu nacionalnih predmeta i imaju isti problem sa nazivom jezika, oni pohađaju nastavu. Suština je nek politika rješava problem, nek se nalaze rješenja, ali je najvažnije da djeca idu u školu – poručio je gradonačelnik.

Osmanović je istakao da je, s obzirom da on predsjedava Konferencijom ministara obrazovanja, ova tema nekoliko puta stavljana na dnevni red sjednice, ali da nisu mogli iznaći rješenje.

– Adresa je Vlada Republike Srpske, ministar Malešević i premijerka Cvijanović, da se kod njih otvori ovo pitanje. Sastaću se sa njima i sa predstavnicima OEBS-a sa ciljem da ponovo aktuelizujemo ovo pitanje, jer nije dobro da jedan broj djece danas u Zvorniku ne pohađa nastavu – rekao je Osmanović koji je iznio mišljenje da susreti i rzgovori poput današnjeg treba da doprinesu rješavanju ovog pitanja.

Mehmedović je istakao da rješavanje ovog problema nije u nadležnosti lokalne zajednice koja na to ne može da utiče.

– Pokušavamo ono što je najbitnije, a to je da djeca krenu na nastavu i da se problem riješi u što kraćem roku – rekao je Mehmedović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se