8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik: FBiH posjeduje ogromnu količinu naoružanja

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je aktuelno Predsjedništvo BiH promijenilo odluku o uništavanju dijela naoružanja u Federaciji BiH (FBiH), tako da u ovom entitetu trenutno, između ostalog, postoji i više od sto haubica koje mogu u svako vrijeme da budu upotrijebljene.

„Predsjedništvo BiH je 2015. godine promijenilo raniju donesenu odluku u vezi sa programom `Opremi i obuči` o uništavanju značajne količine naoružanja i vojne opreme u FBiH i novom odlukom izuzelo od uništenja dio naoružanja“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da su sve podvale koje se čine sa pričama o paravojsci i „strašnom naoružavanju“ policije Republike Srpske u funkciji da se sakrije ogromna količina oružja koju posjeduje FBiH.

„Predstavnici Saveza za promjene, ojačavajući bosansku liniju i izdajnički se odnoseći prema Republici Srpskoj, donijeli su odluku da se ne uništi oružje iz programa `Opremi i obuči` u FBiH“, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je odluka o uništavanju tog naoružanja donesena 2010. godine kada je član Predsjedništva bio Nebojša Radmanović, a predsjedavajući Haris Silajdžić.

Tadašnjom odlukom, pojasnio je Dodik, više od 30.000 pušaka, 105 haubica i drugog oružja Armije RBiH trebalo je da bude uništeno.

„Silajdžić je potpisao tu odluku. Kasnije je tadašnji ministar odbrane BiH Selmo Cikotić napravio izvršno rješenje i dao nalog da se sve uništi. Uništena je određena količina pušaka, a nije uništena nijedna haubica“, istakao je Dodik.

Predsjednik Dodik je napomenuo da postoje dokumenti u kojima se vidi da je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić propustio da spriječi donošenje odluke o izuzimanju od uništenja naoružnja.

„To je jedna neodgovorna odluka i o tome treba da pričamo. Sada negdje u FBiH postoji sto i nešto haubica koje su spremne i mogu da budu upotrijebljene za `ne daj bože`“, upozorio je predsjednik Republike Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se