-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

U Brazilu je živeo u tvrđavi, komšije ga nikada nisu videle, u krimi hijerarihiji on je iznad Šarića i Keke, sada spava u Zabeli

Beograđanin Goran Nešić (47), zvani Ciga, koji je ove nedelje konačno izručen Srbiji iz Brazila i upućen u Zabelu na izdržavanje osmogodišnje kazne, poznat je kao „srpski kralj kokaina“. Nešić je bio jedan od najmoćnijih mafijaša Južne Amerike, u Brazilu je držao dva fudbalska kluba, od kojih je jedan bio prvoligaš i u kriminalnoj hijerarhiji bio je iznad Darka Šarića i Dejana Stojanovića Keke, vođe Kekinog klana. „Kokainski don“ uhapšen je 2011. godine u akciji brazilske policije i osuđen zbog šverca 24,5 kilograma heroina.

Kada je uhapšen brazilski mediji su pisali da je on bio jedan od najmoćnijih mafijaša u Latinskoj Americi. U tadašnjoj akciji „Niva“ privedena je 31 osoba, pronađeno 620 kilograma kokaina i 846.000 evra, piše Blic.

Nešić je prilikom hapšenja, kako su tada pisali brazilski mediji, bio potpuno miran.

„U stilu velikog bosa u luksuznom letnjikovcu u Bauru uhapšen je u potpuno ležernom izdanju“, pisali su mediji.

Nešić je, ako se pisalo, u poslove sa drogom uveo Dejana Stojanovića Keku i Darka Šarića. Pisalo se da je utočište u narkoposlovima u Južnoj Americi pružio gotovo svim kriminalcima koji su uspeli da pobegnu iz Srbije.

On je u Brazilu živeo pod lažnim identitetom, sa dokumentima na srpsko ime Ilija.

Darko Šarić

On je na vezi držao tamošnje narko-kartele, kod njih obezbeđivao kokain, kojim je zatim snabdevao sve srpske i crnogorske klanove, koji su drogu dalje krijumčarili u Evropu. Bio je glavni saradnik Darka Šarića, iznad njega po rangu, narko-vezama i uticaju.

Osim sa Šarićem, Nešić je sarađivao sa vođama ostalih grupa sa naših prostora, posebno sa klanom “Amerika” čiji je vođa Mileta Miljanić na osnovu te veze organizovao krijumčarenje velikih količina kokaina u Evropu, zbog čega je pre nekoliko meseci uhapšen u Italiji.

Nešić, čije ime nije poznato u domaćoj javnosti jer se odavno iselio iz Srbije, dobro je poznat bezbednosnim službama.

Za Nešićem su naše vlasti raspisale međunarodnu poternicu zbog presude kojom je osuđen na osam godina zatvora po optužbi da je 2001. godine organizovao šverc 24,5 kilograma heroina iz Bugarske namenjen tržištu Srbije, Holandije i Švajcarske. I tada je bio pod istragom Službe državne bezbednosti, koja je uhapsila njegove saradnike Aleksandra Marinkova, zvanog Minge, i Predraga Georgijeva, koji su automobilom prošvercovali heroin, dok je Nešić uspeo bekstvom da izbegne hapšenje. Kako je tada utvrđeno, on je heroin nabavljao u Turskoj preko kuma Nasera Rahbara Asl, rođenog u gradu Kon u Iranu, a nastanjenog u Beogradu.

Nešić se sada nalazi u Zabeli

Nešić je posle ove akcije pobegao iz Srbije, a sud u Pirotu, u odsustvu ga je osudio na osam godina zatvora.

Pobegao je u Južnu Ameriku, gde je uspeo da zauzme jednu od vodećih funkcija u narko-hijerarhiji. Banda koju je osnovao, prema saopštenju brazilske policije, delovala je u saveznim brazilskim državama Sao Paolo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonija, kao i brazilskom delu Amazonije. Uhapšenima je posle hapšenje blokirano raspolaganje nad 31 objektom, 15 luksuznih vozila i tri broda.

Za razliku od Nešića, domaćoj javnosti daleko je poznatiji drugi uhapšeni Dejan Stojanović Keka, za kojim je raspisana međunarodna poternica na osnovu koje će srpske vlasti tražiti njegovo izručenje. Iako je dovođen u vezu sa brojnim krivičnim delima, spominjan u vezi nekoliko ubistava, i planiranih atentata, za Stojanovićem je poternica raspisana samo zbog teške krađe.

Živeo u „Tvrđavi“, uz čuvare, telohranitelje, kurire…

Poslednje informacije su govorile da je Nešić živeo u utvrđenoj vili kao u filmu „Scarface“ koju su Brazilci zvali „Tvrđava“. Opasana je metalnom ogradom kroz koju je puštena struja. Brojne kamere i naoružani čuvari čuvaju njenog vlasnika koji ima stotinu podanika: telohranitelja, kurira, trgovaca narkoticima.

Komšije su za lokalne medije nakon njegovog hapšenja rekle da su radovi na vili trajali dve godine, a nakon toga se Nešić odjednom uselio.

Zabela

Susedi su posvedočili da su jednog dana videli kolonu luksuznih automobila sa zatamnjenim staklima. Nakon toga život se nastavio uobičajenim tokom. Nešića na ulici nikad nisu videli.

Podovi kuće napravljeni su od porcelana, a celi drugi sprat imao je staklene zidove kroz koje se video samo luksuzni nameštaj, stanari nikada.

Izručen posle sedam godina

Odmah posle njegovog hapšenja Srbija je Brazilu poslala zahtev za izručenje, koji je međutim u leto 2013. godine Vrhovni sud Brazila odbacio uz obrazloženje da je “postupak zastareo”.

Nešiću se u to vreme u Sao Paulu sudilo za organizovanje šverca 620 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu i pranje oko dva miliona evra.

Dve i po godine posle odbijanaj tog zahteva za ekstradiciju, Brazil je ipakm, Nešića izručio srpskom pravosuđu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se