10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Počelo predizborno udruživanje stranaka

BANJALUKA – Trka za izbore kao da je krenula. Na startu su se, po oprobanom receptu, udružile manje i vanparlamentarsne stranke. Prvo su se okupile Partija ujedinjenih penzionera, Prva SDS i Snaga naroda.

Slijede ih Srpski naprednjaci. Dok prvi još kriju adute, drugi se uzdaju u Nikolu Poplašena i Darka Matijaševića. U oba tabora otvoreni su za saradnju sa drugim strankama. Do oktobra će, po svemu sudeći, biti još novih saveza.

„Sada ćemo u narednim mjesecima vidjeti da će se kao imena kandidata isturati imena iz marginalnih ili neparlamentarnih stranaka, ali zaista marginalnih, i vjerovatno će trebati i sigurno možda i dva mjeseca, ako ne i duže, da i SZP, ali i ove tri stranke iz vladajuće koalicije izađu sa svojim kanididatima”, rekla je novinar Gordana Katana.

Za razliku od malih stranaka, koje su već objelodanile svoje strategije, veći igrači za sada mudro ćute. Stranke Saveza za promjene sastaće se u februaru, i pokušati da se dogovore.

Sve su glasnije spekulacije da bi lider SDS-a, Vukota Govedarica mogao da bude kandidat za predsjednika Srpske, a Mladen Ivanić za člana Predsjedništva BiH. Tako bi mogao da stane na megdan Miloradu Dodiku koji, poslije dva puna mandata, u trku za predsjednika Republike više ne može. Zanimljive su i kombinatorike za Narodnu skupštinu, i to naročito odnos SNSD – Ujedinjena Srpska. U toj stranci ne kriju da se nadaju dobrom rezultatu, ali taktiku još ne otkrivaju.

„Sto posto izlazimo samostalno na listama za Narodnu skupštinu, a ostalo ćemo gledati kada se Predsjedništvo stranke bude sastalo krajem ovog mjeseca ili početkom februara”, rekao je generalni sekretar Ujedinjene Srpske Neven Stanić.

Lider SNSD-a već je najavio da će, što se tiče njegove pozicije, sve biti poznato 18. maja. Do tada bi trebalo da se dogovori sa DNS-om, koji je tražio svog kanidata za jednu od dvije funkcije. Nije tajna da bi lider te stranke, Marko Pavić, rado sjeo u fotelju predsjendika Republike. Raspleće umnogome zavisiti i od pozicije stranke Nenada Stevandića, jer je on odavno Pavićev trn u oku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se