5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Počela „Svetosavska nedjelja 2018“

ZVORNIK – U Domu omladine sinoć je počela „Svetosavska nedjelja 2018“, a prvi događaj bilo je Književno i muzičko veče pod nazivom „Zvornički prozori duše“.

Tradicionalnu manifestaciju koja se ove godine održava 26 put zaredom otvorio je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvijetinović koji je naglasio da Gradska uprava podržava sve kulturne i sportske manifestacije koje doprinose razvoju kulture, sporta i tradicije grada.

Na otvaranju manifestacije o Svetom Savi je govorio protojerej-stavrofor Vidoje Lukić koji je prenio blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija za održavanje „Svetosavske nedelje“.

Predsjednik zvorničkog SPKD „Prosvjeta“ Radosav Perić podsjetio je da je „Svetosavska nedjelja“ najstarija manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj. U sinoćnjem programu gost je bila književnica Radmila Đokić iz Bijeljine, a učestvovali su i učenici osnovnih škola „Desanka Maksimović“ Čelopek i „Petar Kočić“ Kozluk, Tehničkog školskog centra i Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ koji su pjevali, recitovali, svirali i igrali.

– Njegujući ova dostignuća naša djeca daju veliki doprinos u razvoju tradicije i običaja na ovim prostorima – istakao je Perić i podsjetio da je Sveti Sava u tradiciji prisutan u Zvorniku, jer je, prema legendama i vjerovanjima, dao nazive „Zlatica“ za rijeku koja protiče kroz Zvornik, „Zlatne Vode“ za zvorničko naselje, dok u Zvorniku ima i Savin izvor.

Đokićeva je govorila stihove svojih pjesama o Zvorniku i zvorničkim običajima. Ona je istakla da je za Zvornik, sa kulturnog aspekta, veoma bitno da ima ovakvu manifestaciju, dodavši da „Svetosavsku nedelju“ treba poštovati i redovno održavati zbog naraštaja koji postepeno treba da preuzimaju i njeguju običaje.

U okviru „Svetosavske nedelje“, sutra će u Domu omladine biti upriličena tri događaja i to Izbor sportiste godine grada Zvornika uz učešće Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“. Polaznici Dramskog studija Doma omladine izvešće pozorišnu predstavu za djecu „Pepeljuga“, dok će Pozorište mladih Zvornik odigrati predstavu „Građanin plemić“.

Organizator „Svetosavske nedjelje 2018“ je SPKD „Prosvjeta“ Zvornik u saradnji sa Crkvenom opštinom Zvornik i Domom omladine Zvornik, dok je pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se