18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

In memoriam: Oliver Ivanović, poslednji politički zatvorenik u Evropi

Biografija lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”

Oliver Ivanović rođen je 1953. godine u selu Rznić kod Dečana.

Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napušta posle tri godine. Završio Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je postao predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo. Sa tog mesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Bio je najznačajniji lider Srba sa Severa Kosova neposredno nakon rata i do sredine dvehiljaditih. Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je postao predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo. Sa tog mesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji.

Početkom 2016. u Prištini je osuđen na devet godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina koje je počinio nad kosovskim Albancima kao zapovednik srpskih paravojnih formacija u Kosovskom ratu. U zatvoru je štrajkovao glađu. Pušten je da se brani sa slobode u aprilu 2017.

Instruktor je i međunarodni karate sudija. Bio je i predsednik karate kluba „Trepča“.

Oženjen je i otac četiri sina: Janka, Nikole, Žarka i Bogdana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se