20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Balkanski klasik otvara trku za zlato

Split – Evropsko prvenstvo u rukometu je prvo veliko takmičenje u 2018. godini, a 16 selekcija, sa manjim ili većim šansama, boriće se za titulu šampiona u četiri hrvatska grada: Splitu, Varaždinu, Poreču i Zagrebu od danas do 28. januara.

Već prvog dana na programu je „balkanski klasik“ između Hrvatske i Srbije, a iako će taj meč biti treći na programu, u potpunosti je zasjenio prethodne utakmice. Istorija odnosa nekada jedne, a danas dvije države i politička situacija učinili su svoje, tako da se već danima na sva zvona najavljuje okršaj u ne baš reprezentativnoj „Spaladijum areni“. Selektori i igrači pokušavaju da spuste loptu, na kraju krajeva, neposredni učesnici uvijek daju najbolji primjer i na terenu, pa nema sumnje da će tako biti i večeras. Ipak, u narodnim masama provijava drugačija misao. Mnogi bi mijenjali pobjedu u ovom meču za medalju oko vrata, koje će se dijeliti 28. januara. Kvalitet, rezultati u novijoj istoriji i popularnost ove igre, kao i 12.000 ljudi koji će doći u dvoranu da vide samo jedno, daju prednost Hrvatima, ali i veći teret na leđima. Reprezentativci Srbije otišli su na Evro tiho i bez velikih očekivanja, iako se potajno nadaju pomaku, čak i medalji. Međutim, rezultati u pripremnom periodu, te povrede i otkazi sa kojima se suočio selektor Jovica Cvetković, ne ulijevaju povjerenje da mogu napraviti nešto više.

– Poznajemo se dobro. Dobra je to reprezentacija. Imaće pritisak domaćeg terena, ali i podršku Evropske federacije kao organizatori. Toga moramo biti svesni. Moramo da budemo svesni koliko bolji moramo biti da bismo slavili. To nije jedina utakmica. Moramo je gledati u sklopu sve tri utakmice koje nas čekaju. Pobeda nad Hrvatskom ne donosi neku naročitu prednost, naprotiv, u ovoj situaciji gde su oni domaćini može vam se desiti da pobedite, a onda izgubite preostale dve i ispadnete sa prvenstva. Moramo dobro rasporediti snage koje imamo. Moramo da odigramo pametno i negde poentiramo – rekao je Cvetković.

Bez obzira na to koliko je važna prva utakmica, ostaju još dvije u prvoj fazi, tako da ima mjesta za popravni. Po svemu sudeći, biće potrebna jedna pobjeda za drugi krug, u kojem će, svojstveno samo rukometu, po tri reprezentacije iz grupe A i B, odnosno C i D formirati dvije grupe po šest ekipa, a osvojeni bodovi iz prve faze se prenose, osim protiv četvrtoplasirane ekipe iz grupe. Plasman u polufinale obezbijediće po dvije najbolje selekcije, a ostale ekipe, u zavisnosti od pozicija, igraće za plasman od petog do osmog, odnosno od 9. do 12. mjesta.

Titulu osvojenu prije dvije godine u Poljskoj brani Njemačka, koja je i sada u krugu favorita. Jaka odbrana i laki golovi iz kontri recept su novog selektora Kristijana Prokopa, a sve je mnogo lakše kada na raspolaganju imate 18 gotovo podjednako kvalitetnih i uvijek besprijekorno fizički spremnih igrača. Za dodatni motiv pobrinuo se rukometni savez ove zemlje, koji je svakom igraču obećao po 250.000 evra ukoliko ponove uspjeh napravljen prije dvije godine.

Brojati favorite, a ne pomenuti Francusku, svakako je nemoguće. „Trikolori“ su više puta osvojili sve što je moguće, a iako su napravili blagu smjenu generacija, Nikola Karabatić je i dalje na vrhuncu, pomagaće mu Sedrik Soraindo, kao i mlade snage Nedim Remili i Ludovik Fabregas. Danska sa Mikelom Hansenom takođe ima svoju računicu, a iz drugog plana vrebaće mnogo reprezentacija, s tim da se Španiji i Švedskoj daju malo veće šanse da stignu do medalja. Kladionice najveće šanse daju Francuzima (kvota 3,15), a odmah iza su Hrvati (3,25). Domaćinu u bogatoj riznici trofeja nedostaje samo zlato sa Evra, pa se nadaju da je konačno došlo vrijeme za slavlje, te su uzde tima povjerene arhitekti najvećih uspjeha hrvatskog rukometa Lini Červaru.

Od ovog prvenstva trebalo bi manje da se priča o sudijama, jer je EHF konačno popustio i odlučio da odobri upotrebu video-tehnologije. Arbitri će konsultovati video-snimak prilikom spornih situacija, uglavnom da utvrde da li je lopta prešla gol-liniju ili da utvrde stepen jačine kontakta u situacijama koje „mirišu“ na crveni karton.

Ipak bez Stojkovića

Pivot reprezentacije Rastko Stojković ipak se nije našao na spisku 16 momaka na koje računa Jovica Cvetković. On je propustio start priprema jer je planirao da ide na operaciju koljena, naknadno se priključio ekipi, ali je ipak ustanovljeno da koljeno nije u najboljem stanju. Spisak, golmani: Vladimir Cupara, Tibor Ivanišević. Lijeva krila: Dobrivoje Marković, Nemanja Ilić. Desna krila: Darko Đukić, Bogdan Radivojević. Lijevi bekovi: Petar Đorđić, Milan Jovanović, Nemanja Obradović. Srednji bekovi: Žarko Šešum, Petar Nenadić, Stefan Vujić. Desni bekovi: Nemanja Zelenović, Marko Vujin. Pivoti: Mijajlo Marsenić, Bojan Beljanski.

Grupa A (Split)

Hrvatska

Švedska

Srbija

Island

Prvo kolo, večeras: Island – Švedska (18.15), Hrvatska – Srbija (20.30).

Grupa B (Poreč)

Francuska

Bjelorusija

Norveška

Austrija

Prvo kolo, večeras: Bjelorusija – Austrija (18.15), Francuska – Norveška (20.30).

Grupa C (Zagreb)

Njemačka

Makedonija

Crna Gora

Slovenija

Prvo kolo, subota: Njemačka – Crna Gora (17.15), Makedonija – Slovenija (19.30).

Grupa D (Varaždin)

Španija

Danska

Mađarska

Češka

Prvo kolo, subota: Španija – Češka (18.15), Danska – Mađarska (20.30)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se