14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Zimsko održavanje puteva na teritoriji grada Zvornika

ZVORNIK – Na posljednjoj sjednici Skupštine grada Zvornika usvojen je Program rada zimskog održavanja gradskih ulica, trotoara, parkova, prigradskih naselja i lokalnih puteva na teritoriji grada Zvornika za 2018. godinu.

Branko Jašić, načelnik odjeljenja za stambeno komunalne poslove i poslove saobraćaja, rekao je da je usvajanjem Programa stvorena obaveza za potpisivanje pojedinačnog ugovora sa izvođačima radova na zimskom održavanju.

– S obzirom da za vremenski period 2016-2018 godina imamo potpisane okvirne sporazume za izvođenje radova na zimskom održavanju, to znači da su već poznati izvođači, a to su AD „Zvornik putevi“ i „VT-Kompred“ d.o.o. Preduzeće „Zvornik putevi“ su angažovani za zimsko održavanje gradskih ulica i prigradskih naselja Karakaj, Ekonomija, Čelopek, Šćemlija, Ulice, Kula Grad i Divič. Ukupna vrijednost okvirnog trogodišnjeg sporazuma je 158.000 KM i zbir svih pojedinačnih ugovora u periodu važenja okvirnog sporazuma ne može premašiti ovaj iznos, niti se cijene mogu mijenjati. „VT-Kompred“ d.o.o. je zadužen za zimsko održavanje lokalnih puteva na teritoriji grada Zvornika a ukupna vrijednost ovog okvirnog sporazuma je 201.000 KM – rekao je Jašić.

U samom gradu AD „Vodovod i komunalije“ u okviru svojih radnih zadataka iz Ugovora o održavanju čistoće u gradu u zimskom periodu ima obavezu da čisti od snijega i leda, te vrši posipanje solju trotoara, parking prostora, parkovskih staza, stepeništa. Vlasnici odnosno korisnici poslovnih prostora, kao i zajednice etažnih vlasnika u obavezi su da uklanjaju snijeg i led sa trotoara i drugih površina ispred svojih objekata.

– Veće mjesne zajednice za održavanje puteva imaju angažovane putare koji u saradnji sa savjetima mjesnih zajednica u zimskom periodu na ugroženom dijelu puta posipaju frakciju „dvojku“ koja je već izvežena na dionice puta koju su odredili savjeti mjesnih zajednica – naglašava Jašić.

U slučajevima kada dođe do velikih snježnih padavina u proces zimskog održavanja uključuju se i radnici Službe civilne zaštite.

Zimska služba na teritoriji grada Zvornika radi od 15. novembra do 15. aprila, a po potrebi interveniše se i prije i poslije ovog perioda. Programom je utvrđeno zimsko održavanje gradskih ulica i prigradskih naselja Karakaja, Ekonomije, Čelopeka, Šćemlije, Ulica, Kula Grada i Diviča, kao i lokalnih i nekategorisanih puteva na području grada. Programom su određeni prioriteti čišćenja, a navedeno je i 55 putnih pravaca ukupne dužine 248 kilometara na kojima je izvezen drobljeni kamen, frakcija „dvojka“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se