8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Tužilac sprema optužnicu za pokolj Srba kod Ilijaša

Sarajevo – Tužilaštvo BiH nastavlja istragu i uskoro se može očekivati podizanje optužnice protiv osumnjičenih za zločin nad najmanje 30 Srba u selu Čemerno kod Ilijaša, rekao je juče portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Dodao je da će za svih šest osumnjičenih koji su uhapšeni u utorak biti predloženo da budu pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje podrazumijevaju da ne smiju napuštati BiH i sastajati se sa svjedocima, piše Glas Srpske.

Hapšenja su po nalogu Tužilaštva BiH obavili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH. Tužilaštvo BiH saopštilo je da se radi o nekadašnjim pripadnicima Teritorijalne odbrane i Armije RBiH Teufiku Turudiću i Senadu Sikiri iz Kaknja, Mirsadu i Nusretu Bešliji i Hamdiji Spahiću iz Ilijaša i Mirzetu Bešliji iz Sarajeva.

– Osumnjičeni su da su u svojstvu komandanata i pripadnika struktura Teritorijalne odbrane i Armije RBiH iz Kaknja, Ilijaša i Breze 10. juna 1992. godine učestvovali u napadu na selo Čemerno nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti. Tokom napada počinjen je ratni zločin u kojem je ubijeno oko 30 osoba srpske nacionalnosti među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina. Među njima je bilo i desetak žena. Zločin u Čemernom predstavlja jedan od najtežih nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okoline – navelo je Tužilaštvo.

Srbi u Čemernu pobijeni su na najmonstruoznije načine, a selo je od pokolja pusto.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se