20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Student iz Zvornika svoje prvo radno iskustvo stekao u Americi

Bojan Nikolić iz Zvornika odlučio je da podijeli svoje studentsko iskustvo i prenese svoje doživalje Amerike

Biti student je zaista najljepši period života, prije nego što na red dođu druge stvari kao što je posao, porodica, djeca i slično, ali ne neophodno tim redoslijedom. Veliki broj studenata se ne bi složilo sa mnom, ali i mnogi od njih nisu iskoristili svoje studentske dane kao ja. A sada ću Vam i ispričati zašto je to tako.

Za studenta se veže mnogo rada, truda i zalaganja, u glavnom mnogo obaveza. Ali ipak postoji način kako da uživate u svim tim obavezama. Taj način se zove Amerika, odnosno Work and Travel program. Work and Travel, je program američke vlade koji omogućava studentima da provedu ljeto u SAD, da rade studentske poslove maksimalno 4. mjeseca i mjesec dana da putuju, naravno u koliko to žele, a svi žele, jer to je razlog zašto sam se i ja odlučio za ovaj način.

Otputovati u SAD za vrijeme studija, raditi i zaraditi, posjetiti neke od najljepših gradova svijeta, zvuči malo nedostižno zar ne? Posebno za standard studenta u našoj državi. To je ono što sam i ja pomislio kad sam čuo za tu ideju, ali na svu sreću prevario sam se. Prijavio sam se u kancelariji Experience-a u Doboju i nakon 20. minuta razgovora shvatio sam da je odlazak u SAD sasvim jednostavan ali ne samo jednostavan nego i isplativ. Neću mnogo o tome jer želim da posjetite jednu od kancelarija Experience-a i sami se uvjerite u to, kao što sam to i ja uradio. Nakon ispunjenja uslova i dobijanja vize, više nije bilo pepreka za ostvarenje snova i za pisanje uspomena kojih ću se rado sjećati čitav život.

Protekla četiri i po mjeseca Zvorničanin Bojan Nikolić proveo je u istočnom dijelu Sjedinjenih američkih država, a za taj period, ovaj budući Inženjer Saobraćaja reći će da mu je najbolje iskustvo u životu. Zajedno sa prijateljima sa fakulteta želio je da ostvari sve one ciljeve koji program nudi, a ispostavilo se da su dobili puno više od toga.

Odmah na početku vodiči agencije „Experience USA“ proveli su nas kroz srce Njujorka – Menhetn. Prvi prolazak gradom kao što je Njujork izgleda poput scene iz filmova, svaki momenat bilježimo kamerom jer fotografije govore više od riječi, opisuje Bojan svoj prvi susret sa „Velikom jabukom“.

Konačno odredište i mjesto gdje će provesti naredna četiri mjeseca bilo je planinsko mjesto Lake Placid, koje je, osim po svojim jezerima i prirodnim ljepotama, poznato kao domaćin zimskih olimpijada 1932. i 1980. godine. Tu ga je dočekao posao u kuhinji, nakon kojeg je odlazio da čisti kuće i hotelske sobe. Nije bilo lako, priznaje, ali korisnici programa dobijaju radne dozvole tako da, ako su dovoljno vješti, mogu da pronađu i druge, bolje plaćene sezonske poslove.

– Radni dani su počinjali u 7 ujutro, a završavali se u 23 časa. Bio sam smješten u kompleksu u kojem sam i radio, u najboljem hotelu tog mjesta, zajedno sa još 14 momaka iz BiH i Srbije. Nisam imao neprijatnosti na poslu, iako je ponekad bilo zaista naporno, jer smo bili opterećeni radom koji je trajao i do 100 časova sedmično, te neizbiježnom nostalgijom. Ipak, takve momente smo zajedno prevazilazili, uz pokoju čašicu razgovora i prepričavanje anegdota, što je rješavalo sve, kaže Bojan.

Svaka riječ o bilo kojem gradu, parku ili state-u bila bi suvišna. Jer teško je prenijeti utiske, osjećaje i te nezaboravne trenutke koje sam doživio. Samo mogu Vam reći da me je to promijenilo, učinilo me boljim čovjekom i da bi priča bila potpuna čak sam se i zaljubio, kao u kakvoj bajci. Sve to za samo jedno ljeto u SAD, kao student, iz jedne male države Bosne i Hercegovine. Na kraju svega ispade da ništa nije nemoguće, u koliko to želite, zato moj savjet za Vas je učinite sebi uslugu i uživajte u studentskim danima dok traju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se