5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Srpska priprema gradnju novih kilometara auto-puta

BANJALUKA – Uloga Republičke uprave za geodetske i imovinsko- pravne poslove, neizostavna je u izgradnji značajnih infrastrukturnih objekata, prije svega auto-puteva.

Republika Srpska priprema se za gradnju novih kilometara, a pomoć u tome, mogla bi da pruži Srbija.

O tome je, predsjednik Srpske, Milorad Dodik, razgovarao sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

U iščekivanju posljednjih kilometara auto-puta „9. januar“, od Prnjavora do Drugovića, Srpska se priprema da napravi korak dalje.

Predsjednik Srpske sa Aleksandrom Vučićem razgovarao je o mogućnosti da Srbija sa Srpskom gradi dionicu auto-puta od Bijeljine do granice sa Srbijom.

– Očekujem da će Srbija izgraditi most u profilu auto-puteva preko Save i da će učestvovati bar pola u finansiranju auto-puta od granice do Bijeljine, ističe predsjednik Srpske.

To bi, kaže Dodik, bila značajna pomoć Srpskoj, ali i građanima ovog područja. Ističe da je to projekat čija realizacija počinje odmah.

– Tu odmah na snagu stupa RUGIP gdje treba izuzeti zemljište, riješiti imovinsko-pravne poslove, izršiti projektovanje, dodaje Dodik.

U izgradnji auto-puteva, Srpska računa i na sredstva od akciza.

Premijerka Željka Cvijanović objašnjava da će većina od oko 95 miliona maraka, koji su bili blokirani Srpskoj zbog neusvajanja seta zakona o akcizama, biti usmjerena direktno prema korisnicima, a to su kompanije „Putevi“ i „Auto-putevi Srpske“.

– Ova sredstva omogućiće, osim projekata koji su u toku, i ogroman investicioni ciklus kada je riječ o izgradnji svih drugih puteva – lokalnih i magistralnih, i daće novi podsticaj i našem preduzeću, ali i lokalnim zajednicama na čijim će se teritorijama to dešavati, kaže premijerka Srpske.

Opredjeljenje Srpske jeste mreža kilometara savremenih saobraćajnica.

Među projektima prvog priorteta su auto-putevi Banjaluka-Mliništa, Banjaluka-Prijedor i Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom.

Vučić je ranije obećao da će Srbija, na svojoj teritoriji graditi auto-put koji će granični prelaz spojiti sa auto-putem prema Beogradu.

Nije to jedini primjer saradnje Srpske i Srbije.

Na tom principu počiva i izgradnja mosta između Bratunca i Ljubovije, a puteve u Srbiji, grade i firme iz Srpske.

Između ostalih, „Integral“ i „Prijedor putevi“ u čiji rad su se, Dodik i Vučić, uvjerili na koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se