15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Srbin ne može biti direktor baleta u Splitu

SPLIT- Srbin ne može biti direktor splitskog baleta – poručeno je pozorišnom reditelju Ivanu Leu Lemu, koji je bio kandidat za intendanta Pozorišnog savjeta Hrvatskog narodnog pozorišta (HNK).

Lemo je na portalu dalmatinskiportal.hr otkrio da mu je „para počela izlaziti na uši“ kada mu je rečeno da „Srbin ne može biti na čelu baleta“.

„Pišem ovaj citat zgrožen nad samim sobom i činjenicom da ovaj detalj moram učiniti javnim, ali to je `bio okidač`.

Uopšte nije važno što je dotični potencijalni direktor baleta Hrvat rođen u Beogradu, hrvatski državljanin i višestruki dobitnik najvećih nagrada hrvatskog glumišta, već je važno da se na takav način ne smije razgovarati“, naveo je Lemo.

Riječ je o Leu Mujiću, koji koristi ekavicu, pa se gradski vijećnik sa liste „Mosta“ Josip Markotić zapitao zbog čega bi Lemo bio najbolje rješenje za splitski HNK.

Splitska vlast, predvođena Androm Krstulovićem Oparom i njegovim partnerom Željkom Kerumom, namjerava da postavi nove članove Pozorišnog savjeta.

Lemo je bio jedini kandidat za intendanta, a prije same kandidature imao je i sastanke sa predstavnicima vlasti. Međutim, „slučaj Mujić“ osujetio je takvu mogućnost.

On je i prije ovog slučaja najavio mogućnost da od njegovog izbora ne bude ništa, jer ga ucjenjuju da ne postavi određene ljude za direktore drame, opere i baleta, već da sluša političke želje.

Željko Kerum insistira da direktor opere bude vijećnik Jure Bučević.

Kerum je poznat po svojim antisrpskim ispadima. Svojevremeno je, gostujući u emisiji „Nedjeljom u dva“ na HRT-u, poručio da ne želi Srbina u svojoj porodici.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se