4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Spoljnotrgovinski suficit daleko najveći od svih gradova u Srpskoj (video)

ZVORNIK – Republika Srpska bilježi deficit u robnoj razmjeni sa inostranstvom. Međutim, mnogo lokalnih zajednica ostvaruje pozitivne rezultate. Zanimljivo je da je Zvornik uspješniji u tom pogledu, nego Banjaluka kao administrativni centar Republike Srpske.

Pored enormne zaduženosti, Republika Srpska se ne može pohvaliti ni dobrom robnom razmjenom. Milijardu i po maraka. Toliki je spoljnotrgovinski deficit Republike Srpske na godišnjem nivou.

Srpska je prošle godine izvezla robu vrijednu preko dvije i po milijarde, dok je uvoz bio gotovo četiri i po milijarde maraka.

Od 63 lokalne zajednice u Srpskoj, u 28 je prošle godine vrijednost izvezene robe premašila uvezenu.

Najuspješnija lokalna zajednica u ovom pogledu je Zvornik, čiji je spoljnotrgovinski suficit daleko najveći i jedini veći od 100 miliona KM od svih gradova u Srpskoj i iznosi 120,45 miliona KM.

Indikativno je to da u odnosu na Kotor Varoš, Derventu, Stanare ili Šipovo, najveći grad Republike Srpske, Banjaluka bilježi deficit koji je najizraženiji u cjeloj Republici Srpskoj. Prošle godine uvoz je premašio izvoz za preko milijardu maraka.

Ekonomisti podsjećaju da država ne pomaže izvoznike sistemski.

Više smo kupili nego prodali. Republika Srpska u prvom kvartalu ove godine je najviše prodala Italiji, Hrvatskoj i Srbiji. Najviše je uvezla iz Srbije i Njemačke.

[mom_video type=“youtube“ id=“0x6RD3LGr7c“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se