9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Snježni pokrivač zabijelio Balkan, otežan saobraćaj

SARAJEVO – Sniježne padavine i osjetno niske temperature zahvatile su područje Balkana, a prema prognozama meteoroloških zavoda u toku dana očekuju se nove padavine i povećanje sniježnog pokrivača, pogotovo u planinskim predjelima.

Zbog obilnih sniježnih padavina koje su tokom jučerašnjeg dana zahvatile dijelove Bosne i Hercegovine i glavni grad Sarajevo, a nastavile i u toku noći, saobraćaj se odvija otežano i usporeno, naročito na dionicama u višim predjelima.

Najviše snijega palo je na Bjelašnici, gdje je jutros izmjereno 56 centimetara, zatim u Gacku (30) i u Sarajevu (27).

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bosne i Hercegovine, danas će u BiH preovladavati oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini i snijegom u Bosni. Visina novog sniježnog pokrivača u istočnim i dijelovima centralne Bosne od dva do 10, na planinama do 20, a u ostatku Bosne ispod dva centimetara.

Prvi snijeg u Beogradu

Beograd, Foto: Anadolija
Beograd, Foto: Anadolija

U većem dijelu Srbije jutros pada snijeg, a tokom prijepodneva očekuje se stvaranje sniježnog pokrivača visine od pet do 10 centimetara.

Prvi snijeg koji od sinoć pada u glavnom gradu je dostigao 10 centimetara, dok je u višim predjelima Zlatara, Jadovnika, Javora i okolnih planina, visina sniježnog pokrivača jutros i do 40 centimetara, a jutarnja temperatura je oko minus pet stepeni.

U Beogradu je snijeg počeo padati oko 20 časova sinoć, ali zastoja u javnom prevozu nije bilo. U dijelovima grada je došlo do pucanja vodovodnih cijevi, ali su gradske vlasti obećale da će to biti riješeno.

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno, povremeno sa snijegom, a u planinskim predjelima uz povećanje visine snježnog pokrivača, saopštio je RHMZ.

Auto-moto savez Srbije (AMMS) upozorava da su česta proklizavanja vozila, posebno na usponima i prevojima, koja mogu uzrokovati prekide u saobraćaju, zbog čega se vozačima savjetuje da ne koče naglo i da voze na dovoljnom odstojanju.

Zbog obilnijih padavina i naglog otapanja snijega na području opštine Vlasotince, na jugu Srbije, jučer je proglašena vanredna situacija, ali nema ugroženog stanovništa ni domaćinstava, saopštio je MUP Srbije.

Snijeg na sjeveru Crne Gore

Snijeg je zabijelio i sjever Crne Gore, pa je većina gradova jutros osvanula pod sniježnim prekrivačem.

Najviše je zabilježeno na Žabljaku, gdje je jutros izmjereno 49 centimetara, a kako javljaju crnogorski mediji snijeg na tom području i dalje pada.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, u Kolašinu je palo 45 centimetara snijega, Šavniku 30, u Pljevljima je izmjereno 29, a Andrijevici 26 centimetara sniježnog pokrivača.

Kako je saopšteno iz Auto-moto saveza Crne Gore (AMCG), danas se saobraća po klizavim kolovozima, pa se vozači upozoravaju na opreznu vožnju i upotrebu zimske opreme.

Banjaluka, Foto: Gradska uprava
Banjaluka, Foto: Gradska uprava

Snijeg i susnježica u Slavoniji i Dalmaciji

Sniježne padavine zahvatile su i Slavoniju i Dalmaciju. Susnježica, mokri i skliski kolnici, ali i jaki vjetar stvaraju probleme u saobraćaju zbog čega su neke ceste zatvorene za neke grupe vozila, izvještava HAK.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u Gorskom kotaru i Lici te dijelom u centralnoj Hrvatskoj. Mogući su odroni duž Jadranske magistrale i na cestama u gorju te poledica, posebno na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost, upozorava HAK.

U Hrvatskoj se danas očekuje umjereno do pretežno oblačno, na srednjem i južnom Jadranu mjestimice s kišom, a u gorskim područjima i unutrašnjosti Dalmacije te posebno u Slavoniji uz snijeg. U drugom dijelu dana očekuje se prestanak oborina, a navečer i prema kraju dana sa sjeverozapada i djelomično razvedravanje.

SUTRA OBLAČNO I SUVO UZ POVREMENE SUNČANE INTERVALE

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti oblačno i suvo, a slabog provijavanja snijega biće na istoku, uz najvišu dnevnu temperaturu do dva stepena Celzijusovih.

Ujutro i prijepodne biće oblačno, a tokom dana doći će do raslojavanja oblačnosti uz sunčane intervale i hladno vrijeme. Uveče se očekuje pad temperature i jačanje mraza, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus šest do jedan, na jugu oko dva, u planinama minus deset stepeni Celzijusovih.

Najviša dnevna temperatura vazduha biće od minus tri u planinama, u većini predjela od nula do šest, na jugu do devet stepeni Celzijusovih.

U utorak, 5. decembra, ujutro će biti hladno sa umjerenim, a u planinama i jakim mrazem. Tokom dana u Hercegovini i na jugozapadu sa malo oblaka, a u ostalim krajevima oblačnije uz mogućnost slabog provijavanja snijega ponegdje u centralnim i istočnim krajevima.

Najviša dnevna temperatura vazduha biće od minus jedan u planinama, u većini predjela od triu do osam, na jugu i sjeveru ponegdje do 10 stepeni Celzijusovih.

U srijedu, 6. decembra, biće pretežno vedro i hladno sa mrazem, nešto oblačnije u centralnim i istočnim krajevima. Tokom dana biće pretežno sunčano ili sa sunčanim intervalima i malo toplije.

Najviša dnevna temperatura vazduha biće od dva do deset, na jugu do 11 stepeni Celzijusovih.

U četvrtak 7. decembra, jutro će biti pretežno vedro i hladno uz mraz. Tokom dana biće pretežno sunčano i još malo toplije. Popodne i uveče na zapadu i jugu postepeno naoblačenje. Najviša dnevna temperatura vazduha od pet do 11, u višim predelima od dva stepena Celzijusovih.

Vjetar će biti sjevernih i sjevorozapadnih smjerova, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova: Bjelašnica minus šest, Mrakovica, Kalinovik, Han Pijesak minus četiri, Nevesinje, Kneževo, Manjača minus tri, Sokolac minus dva, Ribnik, Gacko, Mrkonjić Grad, Krupa na Uni, Istočno Sarajevo i Sarajevo minus jedan, Krupa na Vrbasu, Srebrenica, Šipovo, Bijeljina, Tuzla i Bugojno nula, Brod, Novi Grad, Prijedor, Banjaluka, Doboj i Mostar jedan, Foča, Bileća, Srbac, Zvornik dva, Višegrad, Rudo četiri, a Trebinje pet stepeni Celzijusovih.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se