9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Skandal u Tužilaštvu BiH – nestao ratni dnevnik iz Konjica

SARAJEVO – Iz Tužilaštva BiH nestao je original dnevnika koji je o ratnim zbivanjima u Konjicu, prije svega kad je riječ o ratnim zločinima nad Srbima, pisao Miralem Macić, nekadašnji pripadnik policije i Armije BiH u Konjicu – rekao je, specijalno za „Novosti“, advokat Dušan Tomić, koji je svojevremeno zastupao porodice oštećenih, a zatim i samog Macića, kad je prvobitno izašao iz zatvora.

Tomić podsjeća da je Macić osuđen na 17 godina zatvora, jer je proglašen odgovornim za ubistvo četvoročlane porodice Punković iz Konjica.

– Dugo sam posle tog suđenja razgovarao sa Macićem, koji mi je u jednom trenutku rekao da se pokajao – priča Tomić. – Rekao sam, ako je tako, napiši svojom rukom dnevnik i neka ostane svedočanstvo o svemu onome što se događalo u Konjicu tokom rata i kakvi su zločini činjeni, pre svega prema nedužnim srpskim civilima. Miralem je to i učinio, i to precizno, jasno i sa niz argumenata i detalja. I taj dokument u vidu dnevnika dostavljen je Tužilaštvu BiH.

Tomić kaže da je to praktično svjedočenje, pored ostalog, i o zločinima svih 13 osumnjičenih za zločine u Konjicu nad Srbima, kojima je na zahtjev Tužilaštva BiH sud odredio pritvor.

– Simptomatično je da je original dnevnika nestao, a još u januaru 2012, kad je iznenada u zatvoru Busovača umro Macić, tvrdio sam i ostajem pri tome da je otrovan, kako ne bi i neposredno svjedočio o zločinu i zločincima – kaže Tomić.

Odgovornost

Miralem Macić je u svom dnevniku naveo i svoju ulogu i odgovornost u tim zločinima. Neko se dobro potrudio da original nestane, ali u dogovoru sa postupajućim tužiocem sve ćemo učiniti da validnost fotokopiranog dokumenta bude maksimalno vjerodostojna – kaže Tomić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se